Memoria zilei: matematicianul Octav Onicescu

Acum 124 de ani, la Botoșani, se năștea Octav Onicescu, unul dintre cei mai străluciţi matematicieni din toate timpurile, cu o contribuţie importantă în mai toate ramurile matematicii, atât teoretice cât şi aplicate. Pentru şcoala românească de matematică a fost un deschizător de drumuri în multe direcţii, având numeroase contribuţii în teoria probabilităţilor, statistică matematică, mecanică, geometrie diferenţială, analiză matematică şi algebră.

Matematicianul Octav Onicescu s-a născut pe 20 august 1892 (d. 19 august 1983) este întemeietorul școlii românești de teorie a probabilităților, căreia i-a dat o nouă axiomatizare, cu ajutorul noțiunilor de „funcție eveniment” sau de „funcție sumă„.

Onicescu a introdus conceptul de „lanț cu legături complete„, cea mai importantă contribuție românească în teoria probabilităților. A fost autor al unei noi varietăți de mecanică: „Mecanica invariantivă și cosmologia„.

A fost membru al Academiei Române și membru al Uniunii Interbalcanice a Matematicienilor. Este, împreună cu Gheorghe Mihoc, creatorul școlii matematice românești de teoria probabilităților și statistică matematică.

Octav Onicescu a absolvit Liceul Laurian din Botoșani. A făcut studiile de matematică cu Gheorghe Țițeica, Dimitrie Pompeiu și Traian Lalescu, iar pe cele de filosofie cu Constantin Rădulescu-Motru și P. P. Negulescu.

Onicescu și-a susținut doctoratul în anul 1920, în Italia, la Universitatea din Roma cu profesorii Tullio Levi-Civita, Guido Castelnuovo și Vito Volterra, în probleme de geometrie diferențială legate de teoria relativității.

A fost membru al Seminarului lui P. Hadamard (Paris 1920 – 1921), docent în 1922, apoi conferențiar și în 1928 profesor la Facultatea de științe din București. Predă mecanica, grupuri continue de transformări, calcul diferențial absolut, pentru ca apoi să modernizeze învățământul de algebră. Din 1937 este membru corespondent al Academiei Române, membru al Academiei Lagrange (Italia) și al altor academii străine.

Este secretar general, apoi președinte al Societătii Române de Științe, fondator și rector al institutului Center of Mechanical Sciences (C.I.S.M.), Udine, Italia, înființat în 1967.

Principalele lucrări:
Principiile teoriei probabilității
▶ Calculul probabilităților
▶ Mecanica invariantă și Numere și sisteme aleatoare
▶ Galileo Galilei, renașterea științifică
▶Problema determinismului (în colaborare cu Grigore Moisil, Șerban Țițeica]
 ▶Principii de cunoaștere științifică
 Principes de logique et de philosophie matematique
Strategia jocurilor cu aplicații la programarea liniară
▶ Învățați ai lumii (eseu istoric)1975
 Pe drumurile vieții, 1981

Astăzi, Colegiul Economic din Botoșani îi poartă numele.

„Eu nu sunt în primul rând matematician, necum probabilist, cum mi se spune de preferință, sau un mecanician, cum nu vor unii să mă considere. Eu însumi mă privesc ca un cercetător de fapte: umane, sociale, sau economice, de fenomene naturale, cu mijloace matematice, de preferință probabilistice sau mecanice… Am cultivat probabilitatea ca știință a măsurilor evenimentelor si proceselor aleatoare. Am cultivat mecanica drept suport sau ca model al oricărei științe a mișcărilor naturale. Pe drumul acesta lung și complex, am întâlnit și geometrie, și metode ale algebrei, celei mai pure, și analiza propriu-zisă și topologie și nu m-am ferit să le cercetez și să le folosesc” – Octav Onicescu

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.