Vorona finalistă în competiția celor mai frumoase sate din România

competitia-celor-mai-frumoase-sate-din-romania

Asociaţia „Cele mai frumoase sate din România” a anunţat localitățile finaliste selectate în concursul „Satul cultural al României 2015””, printre acestea numărându-se și comuna Vorona din județul Botoșani.

Aceasta se va lupta cu localități precum Drăguș (jud. Brasov), Jurilovca (jud. Tulcea), Cumpăna (jud. Constanţa), Aninoasa (jud. Dâmboviţa), Cândeşti (jud. Dâmboviţa), Gura Râului (jud. Sibiu), Prundeni (jud. Vâlcea), Vinerea (Cugir, jud. Alba), Biia (Şona, jud. Alba), Săsciori (jud. Alba), Vânători Neamţ (jud. Neamţ) sau Izvoarele (jud. Prahova).

In cadrul acestui program (constituit după modelul Capitalei Culturale Europene) se dorește:
• promovarea culturii și artei populare românești și europene,
• promovarea artei gastronomice, produselor tradționale și de meșteșug din România.
• promovarea turismului rural, agroturismului și ecoturismului din regiune
• patrimoniu cultural viu, oameni și locuri din România

Programul cultural presupune organizarea a cel puțin 10 evenimente (muzică, dans, tabere, festivaluri, etc) de către comuna căștigătoare și AFSR prin care se va promova moștenirea culturală a satului românesc. Pentru buna reușită a candidaturii este încurajat parteneriatul și constituirea unui pachet cultural constituit pe baza tradiției locale.

Desemnarea câştigătorului va avea loc vineri, 13 martie 2015, ora 16.30, la Muzeul Satului din Bucureşti. Fiecare comună va prezenta în faţa unui juriu de specialitate programul cultural compus din minim cinci evenimente – festivaluri, sărbători, expoziții, concursuri, simpozioane.

„Felicităm și mulțumim comunelor finaliste pentru pasiunea, perseverența și efortul lor permanent de păstra și promova patrimoniul imaterial românesc, meșteșugul, tradițiile și obiceiurile, sărbătorile României. Aceste comune sunt modele de dezvoltare rurală și de promovare prin valori, iar astăzi când finanțările și susținerea proiectelor culturale sunt atât de rare, invităm pe toți românii să fie alături de valorile noastre care s-au născut pe ulițele satului românesc. Drept amintire, vă spunem dragi români că marile noastre personalități, că bucatele tradiționale care sunt rodului României rurale, că tradițiile și obiceurile pe care reușim să le pastrăm în ciuda modernizării, că patrimoniul UNESCO, că peisajele fabuloase care ne îmbracă cu frumos zi de zi, că folclorul ca un ecou al codrului, că toate aceste comori s-au născut în satele României”, precizează organizatorii evenimentului, Asociaţia Cele Mai Frumoase Sate din România.

„Satul cultural al României” este un program lansat în ianuarie 2014 sub patronajul Ambasadei Franţei în România cu scopul de a promova patrimoniul cultural şi turistic al satului românesc.

VEZI SI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.