Spread the love
  • 13
    Shares

Parlamentarul Mihaela Huncă a susținut un discurs politic cu referire la inegalitatea de gen în educaţie şi pe piaţa muncii, cerând pregătiri normative pentru combaterea acestui fenomen, în Parlament.

Iată ce declară și solicită aceasta:

„Aş dori să atrag atenţia asupra cauzelor unui fenomen care se manifestă de mai mult timp în România, inegalitatea de gen şi de şanse în ceea ce priveşte accesul la încadrarea în muncă, inclusiv la promovare, şi la formarea profesională, precum şi în ceea ce priveşte condiţiile de muncă şi securitate socială.

Pentru a îndrepta efectele, trebuie să înţelegem cauzele şi acţionăm asupra lor. Ca parlamentari, nu e suficient doar să proclamăm prin lege egalitatea de şanse dintre femei şi bărbaţi. Trebuie să facem un pas mai departe şi să reglementăm domeniile în care se manifestă cauzele principale cate conduc la inegalitatea de gen.

Prima cauză a inegalităţii de gen este orientarea timpurie în educaţie. Prin tradiţie există o predilecţie a părinţilor ca în primii ani de scoală să orienteze fetele către disciplinele umaniste, iar pe băieţi către cele tehnice sau logico-matematice.
Afectează acest lucru egalitatea de şanse? Cu siguranţă da, pentru că băieţii se vor pregăti ulterior pentru meserii mai solicitate pe piaţa muncii şi mai bine plătite, cum ar fi construcţiile, finanţele sau domeniul tehnic, de inginer.
Există o reglementare a orientării vocaţionale? Nu.

Deci, iată unul dintre motivele importante ale inegalităţii de şanse în ceea ce priveşte accesul femeilor la meserii căutate şi bine plătite pe piaţa muncii. Din cauza orientării iniţiale în formele şcolare timpurii, femeile se vor pregăti pentru meserii mai puţin căutate şi în general mai prost plătite decât în cazul bărbaţilor.
O altă cauză majoră a inegalităţii de gen rezidă în responsabilităţile specifice femeilor în viaţa de familie şi dificultatea de armonizare a acestora cu exigenţele profesionale.

Ne dorim să avem cât mai mulţi copii, ca să aibă cine să ne plătească pensiile când vom ajunge la bătrâneţe. Însă puţini se întreabă prin ce trece o femeie pentru a armoniza exigenţele care îi revin ca mamă, cu exigenţele pe care le are în viaţa profesională, mai ales dacă vorbim de funcţii de conducere.

Angajatorii nu îşi pun problema din perspectiva unei mame. Ei cer randament egal, dar nu iau în considerare în niciun fel condiţiile inegale dintre bărbaţii şi femeile care au copii în îngrijire. Femeia trebuie să se împartă între profesie şi copil.

În legislaţia muncii, cu excepţia concediului post natal, nu se prevăd facilităţi pentru femeile care au copii în îngrijire. Nu se garantează un program flexibil care să permită femeii să acorde o îngrijire corespunzătoare copilului pe care îl are în îngrijire. Din acest motiv, toate studiile realizate la nivel european şi în ţara noastră, arată că rata de ocupare a femeilor scade odată cu creşterea numărului de copii.

Atunci când vorbim despre egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi sau între tineri şi seniori, întâlnim foarte frecvent confuzia dintre drepturi şi privilegii.
Deseori, atunci când femeile cer să li se respecte drepturile, mulţi înţeleg că femeile vor anumite privilegii şi un tratament preferenţial. În realitate, nimeni nu cere privilegii: nici femeile, nici tinerii, nici alte categorii care sunt afectate de anumite stereotipuri sociale şi profesionale.

Ceea ce cer femeile este egalitatea de şanse. Competiţia este deschisă pentru toată lumea. Dar vrem garanţia ca toţi să plece de la aceeaşi linie de start şi toată lumea să fie cronometrată cu acelaşi cronometru.

E important să insistăm pe această distincţie dintre drepturi şi privilegii, mai ales ca parlamentari care avem puterea de a legifera, inclusiv în acest domeniu al egalităţii de şanse dintre femei şi bărbaţi.
Privilegiile se câştigă prin muncă, nu se acordă prin lege. Aşadar, legea trebuie să garanteze drepturi fundamentale, nu să acorde privilegii.

Vă rog aşadar, stimaţi colegi din Parlament şi din Guvern, să luăm în considerare propunerea de a crea o reglementare a orientării vocaţionale, iar până atunci să pregătim împreună cadrul normativ pentru acest lucru”, susține Mihaela Huncă.

Facebook Comments
http://www.4botosani.ro/wp-content/uploads/2017/12/FB_IMG_1512537547246.jpghttp://www.4botosani.ro/wp-content/uploads/2017/12/FB_IMG_1512537547246-150x150.jpgRoxana AiacoboaeiInformatii Utilediscurs politic,inegalitate de gen,inegalitate de sanse,Mihaela Hunca,Parlament,parlamentar botosanean,piata economica
Parlamentarul Mihaela Huncă a susținut un discurs politic cu referire la inegalitatea de gen în educaţie şi pe piaţa muncii, cerând pregătiri normative pentru combaterea acestui fenomen, în Parlament. Iată ce declară și solicită aceasta: 'Aş dori să atrag atenţia asupra cauzelor unui fenomen care se manifestă de mai mult timp...