Tripla semnificaţie a zilei de 9 mai la Liceul Tehnologic „Ştefan cel Mare şi Sfânt”din Vorona

tripla-semnificatie-zilei-9-mai-liceul-tehnologic-stefan-cel-mare-sfant-vorona

Elevii voroneni au marcat ziua de 9 mai. Activitatea s-a desfăşurat în cadrul Centrului de Documentare şi Informare de la Liceul Tehnologic ,, „Ştefan cel Mare şi Sfânt’’ Vorona, în colaborare cu Centrul Europe Direct Botoşani ,iar elevii au fost coordonaţi de către doamna profesor Cîrneala Violeta.

În cadrul acestei activităţi elevii şi-au propus să evidenţieze simbolistica zilei de 9 mai. Această zi este de fapt o triplă sărbătoare pentru poporul român: proclamarea independenţei de stat 9 mai 1877, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de –Al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945 şi Ziua Europei.

Prima echipă a prezentat faptul că proclamarea independenţei statale la 9 mai 1877 nu a fost un act spontan, ci o încununare a strădaniilor tot mai numeroase din acei ani, o aruncare peste bord a ultimei verigi a suzeranităţii otomane.

În acea zi memorabila, Mihail Kogalniceanu declara in Parlamentul tarii: ‘Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”. Independenta astfel proclamata trebuia consfinţita si apărata pe câmpul de lupta spre a putea fi impusa forţelor militare turceşti si recunoscută apoi de puterile europene.

A doua echipă s-a referit la ziua de 9 mai 1945, zi in care Aliaţii din cel de-al doilea război mondial au obţinut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai pustiitoare conflagraţii din istoria continentului european.

A treia echipă pentru a descoperi Uniunea Europeana, au plecat pe urmele lui Badea Cîrţan, acesta a fost un ţăran roman care a luptat pentru independenţa românilor din Transilvania. A călătorit pe jos până la Roma pentru a vedea cu ochii săi Columna lui Traian , ajunge în Franţa, la Budapesta, la Berlin şi în alte ţări europene. Tot ce a vizitata Badea Cîrţan a devenit astăzi Uniunea Europeană.

Cei 27 de elevi de la clasa a XI-a au avut un mod ingenios de a arăta armonia şi diversitatea dintre state, fiecare elev salutând în limba unui stat din Uniunea Europeană şi împreună au zis:

„Sunt român
Ţara mea se numeşte România,
Capitala ei se numeşte Bucureşti,
Vorbesc limba româna,
Vă salut: Bună ziua!”

Finalul acestei activităţi s-a încheiat în mod oficial prin intonarea imnului ,,Odă Bucuriei’’.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.