Soluţii de îngrijire pentru vârstnicii Moldovei prin S.A.F.I.R. Nord-Est

casa-judeteana-pensii-achitat-banii-retinuti-in-plus-pensionarilor-cass

Judetele din Nord-Estul tarii se confrunta cu mari probleme sociale ca urmare a migratiei tinerilor. In majoritatea judetelor din regiune, ponderea grupei de varsta 25-64 ani este inferioara valorii nationale, in timp ce populatia varstnica, de 65 de ani si peste, nu este sub media nationala. Multi batrani ramasi singuri au nevoie de servicii de ingrijire la domiciliu, servicii insuficient dezvoltate in acest moment.

Asociatia React, prin proiectul „Scoala de antreprenoriat pentru femei cu initiative responsabile – regiunea Nord-Est” (S.A.F.I.R. Nord-Est) pregateste un numar de 280 de femei din zona Moldovei sa intre pe piata muncii ca specialiste in ingrijirea batranilor la domiciliu.

• 55 de femei din zona Moldovei au fost calificate în meseria de îngrijitor bătrâni la domiciliu în cadrul proiectului S.A.F.I.R. Nord-Est, derulat de Asociaţia React
• Alte 225 de femei din regiune vor beneficia de cursuri gratuite până la data de 15 iulie 2015
• Calificarea în îngrijire bătrâni la domiciliu, completată prin cursuri de tehnologia informaţiei, sunt paşi vitali pentru rezolvarea cererii tot mai mari de personal calificat care să îngrijească populaţia îmbătrânită din regiune

Asociaţia React se implică în soluţionarea problemelor populaţiei vârstnice din regiunea Nord Est. În contextul unei populaţii tot mai îmbătrânite şi a nivelului ridicat de emigrare al tinerilor din regiune, nevoia de asistenţă socio-medicală la domiciliu pentru seniorii din Moldova a crescut semnificativ în ultima perioadă.

Astfel, pentru a răspunde lipsei de personal calificat, capabil să acorde îngrijiri de specialitate vârstnicilor, proiectul “Şcoala de antreprenoriat pentru femei cu iniţiative responsabile – regiunea Nord-Est” (S.A.F.I.R. Nord-Est), califică gratuit 280 de femei în meseria de îngrijitoare bătrâni la domiciliu şi le susţine să intre pe piaţa muncii.

55 de femei au absolvit deja cursurile de calificare în meseria de îngrijitor la domiciliu şi alte 120 de persoane participă la cursuri, urmând a susţine examenul de absolvire la finalul lunii februarie. Diplomele obţinute la finalizarea cursurilor sunt recunoscute de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstince şi de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Înscrierile la cursuri continuă până la completarea celor 280 de locuri. Se pot înscrie în proiect persoanele de sex feminin, cu domiciliul în mediul urban din regiunea Nord-Est, absolvente a minimum opt clase, aflate în căutarea unui loc de muncă. Persoanele de contact pentru înscrierea în proiect sunt Aura Scarlat (0732 222 312) şi Lili Cucoş (0732 714 904).

Cursurile de îngrijitori la domiciliu şi de competenţe TIC sunt organizate în cadrul proiectului “Şansa unei vieţi mai bune pentru femeile din regiunea Nord-Est”. Acest proiect este implementat şi comunicat sub denumirea “Şcoala de antreprenoriat pentru femei cu iniţiative responsabile” (S.A.F.I.R.) Nord Est şi este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investeşte în Oameni!

Pentru informaţii suplimentare despre proiect, puteţi să o contactaţi pe Gabriela Hartan, Expert comunicare în cadrul Asociaţiei React, telefon 0732 222 315, e-mail gabriela.hartan@asociatiareact.ro.

***
Asociația React este o organizație neguvernamentală ce participă semnificativ la dezvoltarea celor patru piloni ai unei comunități prospere: sănătate, educație, economie socială și dezvoltare comunitară. Implementăm proiecte integrate, care produc schimbări majore în viața oamenilor prin sprijin competent și implicare activă. În cei nouă ani de la înființare, am contribuit la schimbarea vieții unui număr de aproximativ 200.000 de români și am salvat peste 100.000 de vieți omenești. Suntem printre cele mai premiate organizații neguvernamentale din România, cu 14 premii de excelență naționale și internaționale. React are filiale în 5 orașe din țară și o echipă de 50 de angajați și peste 200 de voluntari. www.asociatiareact.ro

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.