Şase proiecte de mediu din România au obţinut finanţări în valoare totala de 4,9 milioane de euro

Lacul-Stanca-Costesti-Botosani

6 proiecte de mediu din Romania au obtinut o finantare in valoare de 4,9 milioane de euro in cadrul diferitelor componente ale programului LIFE+.

Ele includ un proiect al Primariei Bucuresti referitor la evaluarea conditiilor de mediu (componenta LIFE+ Politică și Guvernanță de Mediu), 4 proiecte de conservare a naturii si faunei (componenta LIFE+ Natura), precum si un proiect de constientizare a impactului de mediu in cazul producerii si utilizarii echipamentelor electrice si electronice si de promovare a energiei verzi (componenta LIFE+ Informare și Comunicare).

In cadrul apelului de propuneri de proiecte, au fost depuse 1 468 de cereri de finantare, din care au fost selectate 225. In ansamblu, proiectele reprezinta o investitie totala de aproximativ 589 milioane euro, din care contributia Uniunii Europene se ridica la aproximativ 282 milioane de euro.

Proiectele LIFE+ 2013 în România
România (RO) 6 proiecte (4,9 milioane EUR)

LIFE+ Politică și guvernanță în materie de mediu (1 proiect – 0,5 milioane EUR)
LIFE ADB (Primăria București): Obiectivul principal al proiectului este demonstrarea unor metode specifice pentru coagularea particulelor de praf în zonele urbane prin intermediul unor agenți de coagulare a prafului, reducând particulele în suspensie (PM10). Un proiect-pilot va fi desfășurat în întreg Bucureștiul, unde pe bulevardele și străzile cu trafic intens vor fi împrăștiați agenți diferiți (unul pe bază de acetat de magneziu și de calciu, altul pe baza unei soluții realizate exclusiv din compuși naturali). Proiectul va sprijini confirmarea variabilelor (rezistența la îngheț-dezgheț, anotimpul, condițiile meteorologice, datele privind traficul) și parametrilor (concentrația, diluția etc.) optimi pentru determinarea agentului de coagulare a prafului cel mai potrivit pentru București.

LIFE+ Natură (4 proiecte – 4,1 milioane EUR)
WOLFLIFE (Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea): Obiectivul global al proiectului este menținerea unei populații viabile de lupi în Munții Carpați. Zona vizată de proiect constă în partea centrală și de sud a Carpaților Orientali, care cuprinde 18 situri din rețeaua Natura 2000 în care lupii sunt protejați. Datele obținute în cursul proiectului vor constitui punctul de plecare pentru elaborarea unui plan de acțiune eficace pentru menținerea unei populații viabile de lupi.

LIFE+ReHabHu (Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara): Obiectivul proiectului este restabilirea unui statut de conservare favorabil pentru trei tipuri de habitat natural din munții Poiana Ruscă: pădurile de fag, de stejar-carpen și de Tilio-Acerion. Aceste habitate s-au degradat în principal din cauza exploatării la scară mare a resurselor minerale.

LIFE FOR BEAR (Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice București): Obiectivul proiectului este protejarea întregii populații de urși din regiunea carpatică din România, care reprezintă aproximativ 35 % din numărul total al urșilor bruni din Europa. Aria vizată de proiect cuprinde aproximativ 30 % din suprafața totală a României, iar obiectivele principale ale proiectului sunt actualizarea planului de gestionare a populației de urși bruni din România, consolidarea statutului de conservare a speciilor și desfășurarea unor activități specifice pentru a reduce incidentele implicând oameni și urși.

LIFEPH8310SN2000CNB (Agenția pentru Protecția Mediului Timiș): Obiectivul principal al proiectului este conservarea habitatului de tip „peșteri care nu sunt deschise publicului” din parcul național situat în vestul României, precum și protejarea faunei care trăiește în acest habitat. Proiectul vizează în primul rând reabilitarea a 110 peșteri închise publicului care în prezent se află într-o stare de degradare și sunt poluate, conservarea a 14 specii de liliac și elaborarea de bune practici pentru gestionarea habitatului în cauză.

LIFE + Informare și comunicare (1 proiect – 0,4 milioane EUR)
ECOTIC LIFE+ Caravan (Asociația ECOTIC): Acest proiect va sensibiliza opinia publică privind chestiunile de mediu legate de fabricarea și utilizarea echipamentelor electrice și electronice, precum și de gestionarea deșeurilor rezultate. De asemenea, proiectul vizează promovarea energiei verzi, punând un accent special pe gospodăriile și elevii din România.

Sursa informatie: Centrul Europe Direct Botosani

==================================================================
Fii si tu membru al comunitatii 4Botosani.ro – Pentru Botosani, o noua atitudine!
==>> Primeste prin email cele mai recente articole!
==>> YM (id mess): pentru4botosani
==>> Facebook: 1. da un like pe pagina noastra sau 2. adauga-ne ca prieteni
==>> Twitter: http://twitter.com/#!/4Botosani
==>> YouTube: www.youtube.com/user/4Botosani
==>> Daca ti-a placut acest articol recomanda si altora folosind taburile de share.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.