Romania in our hearts: o elevă din Botoşani care promovează ţara printr-un blog

romania-in-our-hearts-eleva-botosani-promoveaza-tara-blogBlogul Laurei: „Romania in our hearts”

 

Elevă în clasa a XI- a la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Laura Aprilescu a decis acum ceva timp să promoveze România prin intermediul unui blog. Sunt articole scrise şi în limba engleză, acest lucru ajutând la descoperirea şi înţelegerea României de către străini.

Pe blog nu sunt doar informaţii despre personalităţi care au ajutat la promovarea ţării de-a lungul anilor, ci şi păreri ale unor străini celebri (Celine Dion, Renee Zellweger, Andrea Bocelli) despre România şi oamenii săi.

Am avut ocazia să stau de vorbă cu Laura şi a acceptat să răspundă la câteva întrebări cu privire la blogul său şi la percepţia pe care o are despre ţară.

 

 1. Sabina Ciupercă: Ce înseamnă România pentru tine?

Laura Aprilescu: România este o sursă de povești de succes care mă inspiră, dar și de eșecuri care mă provoacă, mă motivează să mă schimb și să încerc să schimb și la alții ceva, dacă se poate. Are o istorie care te face să înveți multe lecții despre viață, din orice unghi ai privi-o. Demnitate, trădare, superficialitate, curaj, creativitate. Cred că toate acestea sunt teme de gândire și prilej de confruntare cu sine, cu propriile principii, pentru oricine încearcă să cunoască România.

 

2. Sabina Ciupercă: Acum cât timp ţi-a venit ideea de a promova ţara şi în ce context?

Laura Aprilescu: Ideea mi-a venit după ce am citit cartea „Povestea vieții mele” de Regina Maria și sub influența comunității online La Blouse Roumaine, care este un proiect în care s-au pus multă muncă și suflet. Realizam că România era cunoscută, într-o proporție covârșitoare, pentru problemele pe care le provoacă emigranții români în Occident și știam că aceasta este doar o parte a realității. Adevărul este format atât din aspectele negative, cât și din cele pozitive. Fără una dintre aceste părți, nu cred că se poate vorbi despre adevăr. Astfel, mi-am zis să prezint și o altă față a României.

 

3. Sabina Ciupercă: Am observat că regina Maria te inspiră mult şi că ai citit „Povestea vieţii mele”. Având ca punct de plecare cartea, crezi că străinii pot ajunge să ne preţuiască ţara mai mult decât o facem noi?

Laura Aprilescu: Da, cred că orice om cu mintea și inima deschise poate ajunge să fie într-o legătură specială cu România, pentru că ea ascunde multe lucruri impresionante, de la frumusețea peisajelor, la măiestria portului tradițional sau la literatura care, deși nu este cea franceză, nici din punctul de vedere al prestigiului, nici al istoriei, are multe valori de oferit. Cred că o poveste de viață precum cea a lui Nicolae Steinhardt, spre exemplu, și o carte ca „Jurnalul fericirii” ar inspira pe oricine, indiferent de naționalitate.

 

4. Sabina Ciupercă: România a fost prezentată de multe ori ca fiind fie o ţară cu un trecut nemaipomenit de glorios, fie cu un trecut de care ar trebui să ne ruşinăm. Care este părerea ta despre evoluţia ţării de-a lungul secolelor?

Laura Aprilescu: Nu există nicio țară a cărei istorie să fi fost scrisă numai în alb sau numai negru. Orice prezentare exclusiv pozitivă sau exclusiv negativă a unei istorii e simplistă și deformată. Cred că România are o istorie interesantă, cu multe lecții din care avem ce să învățăm, fie că sunt unele amare sau unele despre succes colectiv.

 

5. Sabina Ciupercă: Ce ai schimba în România dacă ai avea posibilitatea?

Laura Aprilescu: Cred că aș încerca să schimb încrederea noastră în propriul patrimoniu, în moștenirea culturală (și nu numai) pe care o avem. Aș schimba, însă, și exagerările, care, de cele mai multe ori, vin tocmai din anumite frustrări. Nu cred că românii ar trebui să se simtă frustrați că nu sunt recunoscuți atunci când merită sau că sunt prezentați preponderent negativ în străinătate. Cred că trebuie să cunoaștem cât mai bine ceea ce suntem, cu bune și cu rele, și să încercăm să ne punem în valoare cât mai bine.

 

6. Sabina Ciupercă: În afară de promovarea României pe blog, ce alte activităţi practici în timpul liber?

Laura Aprilescu: Îmi place să ascult muzică din perioade și stiluri diferite, citesc, urmăresc competiții sportive și îmi petrec timpul cu prietenii.

 

 

Sursă foto: arhivă personală Laura Aprilescu.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.