Spread the love

Rezultatele sondajelor arată o imagine negativă a României în ochii românilor. Centrul de Sociologice Urbană și Regională (CURS) a publicat raportul, validat prin INS, privind încrederea românilor în instituțiile României, în personajele sale politice și în viitorul acesteia. Institutul a început realizarea periodică, din două în două luni, a unui studiu de tip Omnnibus, primul val având deja loc în perioada 27 aprilie – 8 mai 2018.

Studiul s-a desfășurat pe un eșantion de 1067 de respondenți, fiind reprezentativ pentru populația adultă rezidentă în România, neinstituționalizată. Eșantionul este probabilistic, multistadial și stratificat, având o marjă maximă de eroare de 3% și un nivel de încredere de 95%. Validarea studiului este realizată pe baza ultimelor date INS.

Întrebați despre direcția în care se îndreaptă România, aproape 3 sferturi din respondenți au răspuns că statul merge într-o direcție greșită, în timp ce doar 20% au o perspectivă de viitor optimistă. Datele sunt similare și în privința atitudinii românilor față de risc: 72% preferă un salariu mai mic și un post sigur, în vreme ce 19% preferă mai mulți bani dintr-o postură nesigură, un procent destul de mare având în vedere campaniile de informare și înnăsprirea legii privind munca la negru.

Încrederea în instituțiile principale ale statului, îngrijorătoare

Dacă oamenii se arată încrezători în Pompieri (82%), Biserică (68%), Armată (67%) și Poliție (55%), instituțiile care reprezintă motorul României au o imagine degradată. Astfel, numai 24% au încredere în Guvern, cu un procent mai puțin în Parlament și, mai grav, doar 14% mai cred în partidele politice.

Când vine vorba despre imaginea personalităților politice centrale, niciuna dintre acestea nu are aderența a nici jumătate din români. Klaus Iohannis, cunoscut de 98% din respondenți, are o imagine bună pentru 42% dintre aceștia. Firea stă și ea bine din acest punct de vedere, din 91% de cunoscători ai acesteia susținând-o 42%. La polul opus, Dragnea și Ponta sunt cunoscuți de 94% din respondenți, dar au imagine bună doar în ochii a 29%, respectiv 22% din aceștia. Ceea ce este paradoxal, dacă facem comparația cu intențiile de vot ale acelorași interogați, despre care vorbim imediat.

La capitolul satisfacții, concluzionăm că resursa umană este mulțumitoare, dar sistemele de integrare sunt cele care necesită intervenții majore. Dacă 58% din eșantion sunt mulțumiți, în egală măsură, de medici și de profesori, procentul scade la 37% când vine vorba de sistemul educațional și la 30% pentru cel medical.

Cele mai mari nemulțumiri sunt provocate de economia României, starea spitalelor, politica Guvernului în domeniul Sănătății și modul în care se cheltuiesc banii de CAS, mai bine de 3/4 din români având aceeași perspectivă.

În chestionarul la care au răspuns cei 1076 de români, a fost inserată și o întrebare cu privire la concordanța dintre valorile instituțiilor centrale și valorile românilor. Balanța este una negativă și arată mai degrabă o involuție a raportului, dislocarea de valori a Parlamentului fiind sesizată de 82% dintre respondenți, a Președintelui de 72% și a Guvernului de 70%. Mai mult, românii își pierd încrederea și în DNA, 62% considerând instituția nepliată pe valorile statului.

Cu toate că imaginea Parlamentului și a Guvernului sunt degradate pentru români, 24% dintre aceștia preferă ca alegerile parlamentare să fie câștigate de PSD, 15% de PNL și 5% de ALDE. Niciun partid nu este majoritar, neavând susținerea a nici măcar un sfert dintre respondenți. În ceea ce privește președinția, top 3 al preferaților este format din Klaus Iohannis (24%), Tăriceanu și Dragnea, fiecare cu cate 13% din eșantion. Din nou, niciunul dintre potențialii președinți în viitor nu se bucură de o majoritate a votanților.

Datele integrale sunt disponibile în raportul corespunzător secțiunii comune a studiului.

Facebook Comments
http://www.4botosani.ro/wp-content/uploads/2018/05/IMG_20180527_115920.pnghttp://www.4botosani.ro/wp-content/uploads/2018/05/IMG_20180527_115920-150x150.pngRoxana AiacoboaeiInformatii UtileSondajecurs,increderea romanilor,INS,institutiile statului,partide politice,perspective,Sondaj,statistici
Rezultatele sondajelor arată o imagine negativă a României în ochii românilor. Centrul de Sociologice Urbană și Regională (CURS) a publicat raportul, validat prin INS, privind încrederea românilor în instituțiile României, în personajele sale politice și în viitorul acesteia. Institutul a început realizarea periodică, din două în două luni, a unui studiu...