Rezervația de tisă de la Tudora. Ghid turistic, localizare și traseu (foto-video)

rezervatia-de-tisa-tudora-ghid-turistic-localizare-traseu-foto-video

Despre rezervatie:
Localizata in regiunea Dealul Mare – Tudora, la o altitudine de peste 550 m, prezinta specii de arbori de tisa-specie rara pentru tara noastra (lemn de esenta foarte tare).

Rezervatia a fost constituita in scopul conservarii acestui arbore Taxus baccata declarat monument al naturii pe intreg teritoriul tarii. Este un arbore ce se adapteaza in conditiile unui climat subarctic fiind specific taigalei siberiene, rezervatia de tisa este situata pe un canion, numit canionul Bahluiului care este sapat in calcare si gresii biogene prin eroziune verticala.

Frumusetea acestui loc poate fi egalata numai de zonele muntoase inalte. Rezervatia a fost preluata in custodie de Directia silvica Botosani-Ocolul Silvic M. Eminescu. Arboretele predominante in cadrul rezervatiei sunt fagetele de diferite varste si dimensiuni la care se adauga specii ca: frasin (Frasinus excelsior), carpen (Carpinus betulus), fag (Fagus silvatica), gorun (Quercus petraea).

Stratul ierbos este format din flora de mull la care se asociaza si unele specii de graminee. Domeniul faunistic se caracterizeaza prin urmatoarele specii: caprioara, mistretul, pisica salbatica, jderul de copac, veverita. Dintre speciile avifaunistice in rezervatie au fost observate cinci specii de pasari recunoscute pe plan international.

Despre traseu:
La rezervaţie se poate ajunge pe drumul judeţean Botoșani – Tudora sau drumul județean Flămânzi – Copălău – Oneaga – Tudora.

  • Tudora: coordonatele GPS cu latitudine 47.508608 și longitudine 26.638391

  • Strada Plopeni: coordonatele GPS cu latitudine 47.510832 și longitudine 26.658980

  • Canton Siclvic: coordonatele GPS cu latitudine 47.518412 și longitudine 26.671425

  • Traseu Marcat: coordonatele GPS cu latitudine 47.521152 și longitudine 26.678820

Sursa Video: YouTube

Conform săpăturilor arheologice, arborele de tisa era folosit de geto-daci în confecţionarea uneltelor casnice şi agricole, precum şi la construirea fortificaţiilor şi a cetăţilor. Un fapt binecunoscut este că plăieşii lui Ştefan cel Mare foloseau arcuri şi săgeţi făcute din lemnul dur şi elastic al arborelui de tisa, care încă mai pot fi admirate în unele muzee din ţară.

Se spune că Sfântul Nicodim a construit prima biserica a Tismanei dintr-un singur copac de tisa, de unde vine şi numele mănăstirii Tismana. Şi în Maramureş pot fi găsite câteva biserici construite din acest arbore. Arborele de tisa este şi un simbol al durerii şi jelirii, fiind folosit în partea de nord a tării în ritualurile de înmormântare, fiind puse la căpătâiul morţilor tineri.

Pe teritoriul ţării noastre se mai găsesc trei rezervaţii naturale de tip forestier înfiinţate cu scopul de a proteja arborii de tisa, Pădurea cu tisă din partea de nord-vest a judeţului Buzău, care are o suprafaţă de 197 ha, Pădurea Tisa Mare din judeţul Vâlcea, cu o suprafaţă de 50 de ha şi Rezervația forestieră Pângărați situată în judeţul Neamţ cu o suprafaţă de 2 ha. Se mai găsesc sporadic pe versanţi abrupţi sau pe stâncării în amestec cu fagul sau alte răşinoase.

==================================================================
Fii si tu membru al comunitatii 4Botosani.ro – Pentru Botosani, o noua atitudine!
==>> Primeste prin email cele mai recente articole!
==>> YM (id mess): pentru4botosani
==>> Facebook: 1. da un like pe pagina noastra sau 2. adauga-ne ca prieteni
==>> Twitter: http://twitter.com/#!/4Botosani
==>> YouTube: www.youtube.com/user/4Botosani
==>> Daca ti-a placut acest articol recomanda si altora folosind taburile de share.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.