Proiect multilateral Comenius „Play our anthems share our traditions”

proiect-multilateral-comenius-play-our-anthems-share-our-traditions

În perioada 13-17 octombrie 2014 a avut loc cea de-a patra reuniune de proiect, la ISTITUTO di ISTRUZIONE SUPERIORE I.T.C. Tortoli, Sardinia, Italia, dintr-o serie de șase, din cadrul parteneriatului școlar proiect multilateral Comenius „Play our anthems share our traditions”, la care au participat 5 reprezentanți ai Colegiului Național „A. T. Laurian” Botoșani.

La această reuniune au luat parte și elevi și profesori din celelalte șase țări partenere: Turcia,Grecia, Bulgaria, Italia și Polonia. Tematica reuniunii este legată de imnurile naționale, tradițiile și obiceiurile specifice fiecărei țări în parte.

În prima zi, fiecare participant ajuns la școala din Tortoli’-Italia, instituția parteneră în proiect, a întâlnit profesorii și elevii din celelalte instituții europene implicate în parteneriat. Am participat la deschiderea oficială a reuniunii și la ceremonia de primire, împreună cu profesorii și elevii școlii italiene.

În deschidere au fost rostite discursuri de bun venit iar mai apoi participantii au vizitat școala, au discutat cu gazdele despre sistemul de învățământ din Italia. Elevii din Italia au organizat activități de spargere a gheții și de consolidare a echipei. Elevii au participat la un concurs de desene cu tema „Instrumente muzicale tradiționale”.Câștigătoarea concursului, o elevă din echipa școlii italiene, a fost premiată de coordonatorul proiectului, Vedat Akdeniz.

În prima zi, s-a vizitat orașul Tortoli, Porto Frailis și zona Arbatax, renumită pentru rocile roșii. Tot luni, participantii s-au întâlnit cu autoritățile din Tortoli. Primarul orașului a prezentat date referitoare la potențialul cultural al zonei și a răspuns întrebărilor participanților. Seara, elevii au fost găzduiți la familiile elevilor italieni. A doua zi, echipa Comenius s-a întâlnit la școală, unde gazdele au organizat o paradă a costumelor tradiționale din Italia, România, Grecia, Polonia, Turcia și Bulgaria. Astfel, proiectul a fost promovat în toată comunitatea din Tortoli. Pentru interpretarea imnului Italiei participantii s-au întâlnit la Teatrul S. Francesco din Tortoli. Elevii italieni și-au prezentat costumele și dansurile tradiționale; de asemenea, fiecare elev a prezentat costumul tradițional specific țării sale. Elevii au interpretat imnul Italiei – Fratelli d’Italia – cu ajutorul instrumentelor muzicale, specifice fiecărei țări (vioară, pianină, flaut, bouzouki).

În încheiere, elevii italieni au cântat imnul lor,dirijați de profesorul de muzică. După- amiază gazdele au organizat jocuri și competiții sportive pentru participanții la reuniunea de proiect. Miercuri s-a desfășurat o vizită de documentare în regiunea Baunei și Santa Maria Navarrese. Teritoriul Baunei s-a dezvoltat de-a lungul Sardiniei, în centru și est, în provincia Nuoro și constituie un important centru istoric și geografic, la limita de nord a regiunii Ogliastra.

Joi particiantii s-au întâlnit la școală, unde au lucrat la produsele finale (site-ul, dicționarul instrumentelor muzicale, harta imnurilor). Mai apoi au derulat o sesiune de evaluare pentru profesorii și elevii participanți. Mai târziu, gazdele au organizat o vizită de documentare în zona Ulassai, la peștera Su Marmuri. Aceasta este situată pe teritoriul Ulassai și este considerată una dintre cele mai impresionante din Europa datorită adâncimii și înălțimii medii de 35 de metri. Acolo există numeroase formațiuni, ale căror dimensiuni sunt copleșitoare.

Tot joi a avut loc cina festivă, „seara italiană”, cu toți membrii echipei de proiect: elevi, profesori, părinți, membri ai comunității locale. Următoarea reuniune de proiect se va desfășura în Polonia,la Lubsko, în perioada 1-5 decembrie 2014. Mai multe informatii pe site: http://www.pm2013-2015.org si pe blog :http://playouranthem.wordpress.com/

==================================================================
Fii si tu membru al comunitatii 4Botosani.ro – Pentru Botosani, o noua atitudine!
==>> Primeste prin email cele mai recente articole!
==>> YM (id mess): pentru4botosani
==>> Facebook: 1. da un like pe pagina noastra sau 2. adauga-ne ca prieteni
==>> Twitter: http://twitter.com/#!/4Botosani
==>> YouTube: www.youtube.com/user/4Botosani
==>> Daca ti-a placut acest articol recomanda si altora folosind taburile de share.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.