Povestea satului cu 6 locuitori din judeţul Botoşani a ajuns şi în presa naţională. Vezi aici reportajul

povestea-satul-cu-6-locuitori-judetul-botosani-presa-nationala-reportaj

Satul Mihai Eminescu candva numit si Varnavoaia avea cateva sute de locuitori in urma cu mai bine de 30 de ani. Acum au mai ramas cu sapte case din care doar cinci locuite. Cel mai tanar locuitor are 66 de ani, iar cel mai in varsta 84 de ani.

Povestea acestui sat a fost prezentata succint si pe postul national de televiziune Antena 1 in cadrul emisiunii Observator Special de luni 15 aprilie. Reportajul a dorit sa prezinte nu doar faptul ca in cativa ani, satul va disparea deoarece nimeni nu mai este interesat sa locuiasca in aceasta localitate dar si o relatare mai istorica prin care se spune ca Mihai Eminescu ar fi venit de mai multe ori in zona, la una din fiicele boierului Stamatopol. Pe terenul care a apartinut boierului Stamatopol a fost amenajat un parc in care este amplasata statuia lui Mihai Eminescu, admirata acum de cei sase locuitori.

Acest mic colt uitat de lume il putem gasi la peste 30 de kilometri de municipiul Botosani, departe de agitatia orasului, dincolo de dealurile Gorbanestiului. Desi mica localitate poarta acest nume din anul 1950, putini sunt cei care au auzit macar de el. Si mai putini sunt cei care au trecut prin aceste locuri. Candva, satul avea scoala, magazin, zeci de locuinte si sute de oameni. Incet, incet, fiii satului au plecat, unii la orase, altii au plecat de langa cei vii, insa o mare parte din ceea ce a condus la aceste plecari ale satenilor au fost alunecarile de teren care intr-o noapte dupa doua saptamani de ploaie au facut ravagii.

VEZI SI:
Mihai Eminescu – satul în care a mai rămas doar o mână de oameni GALERIE FOTO

Satul a fost descoperit, la finele anului 2003, de catre Carmen Moraru, care afla din scripte oficiale ca in comuna Gorbanesti din judetul Botosani ar exista un sat cu numele Mihai Eminescu. Imediat in 2004 a fost organizat si “Festivalul Salcamului” , a fost amenajata o biblioteca si o statuie realizata de Victor Foca. In casa lui Gheorghe Cojocaru, a cărui locuinţă este ridicată pe moşia boierului Stamatopol şi se află în imediata apropiere a statuii lui Eminescu a fost amenajată în vara anului 2004 biblioteca intitulată „Floare Albastră” ce cuprinde peste 120 de carti.

Pana in 1950 se numea Varnavoaia si chiar si mai tarziu acest mic satuc era cunoscut sub acest nume, nume care vine de la un boier “varnav” (boierului Stamatopol) care a avut candva mosia in acele locuri. Din batrani se spune ca feciorul Eminscu venea la fetele boierului si ca ar fi avut chiar cu una dintre ele o relatie de prietenie.

Drumul de la Botoşani la Durneşti (40 km) era făcut des de Gh. Eminovici în perioada cât a fost arendaş la Durneşti (până în 1853). Mergea cu trăsură cu cai şi îi lua 4-5 ore. Drumul Botoşani-Gorbăneşti-Durneşti, nu putea fi făcut fără un popas. Se presupune că la Gorbăneşti se oprea la moşia lui Constantin Stamatopol. Aici se odihneau drumeţii înainte de a pleca din nou mai departe. Îl însoţea uneori Raluca Eminovici cu pruncul Mihai, dar şi de fraţii mai mari ai poetului (Şerban, Iorgu, Nicolae, Ilie), în timpul vacanţelor de vară. În această perioadă, fetele lui Stamatopol aveau 10 şi 12 ani. Legenda (în urma acestei legende cătunul Odaia-Tomeşti / Varnavoaia, a primit numele poetului, având în prezent doar câţiva locuitori) spune că unul din băieţii Eminovici (poate că Şerban; putem să îl excludem pe Mihai, fiind foarte mic) se îndrăgostise de una din fetele lui Stamatopol. Mai târziu, aceste fete se călugăresc la Agafton şi probabil chiar Mihai Eminescu le va întâlni, când îşi vizita mătuşile.

In fiecare an a devenit deja o tradiţie ca în fiecare iarnă, în preajma zilei în care a venit pe lume Mihai Eminescu, să se organizeze un pelerinaj cu sănii sau cu căruţe – după asprimea sau blândeţea anotimpului – în satul Mihai Eminescu din comuna Gorbăneşti.

==================================================================
Fii si tu membru al comunitatii 4Botosani.ro – Pentru Botosani, o noua atitudine!
==>> Primeste prin email cele mai recente articole!
==>> YM (id mess): pentru4botosani
==>> Facebook: 1. da un like pe pagina noastra sau 2. adauga-ne ca prieteni
==>> Twitter: http://twitter.com/#!/4Botosani
==>> YouTube: www.youtube.com/user/4Botosani
==>> Daca ti-a placut acest articol recomanda si altora folosind taburile de mai jos:
Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.