Spread the love
  • 76
    Shares

Copiii care au reprezentat județul Botoșani la etapa națională a Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale”, desfășurată la Sibiu, s-au întors acasă. Cei zece elevi au câștigat tot atâtea premii, niciunul ne-rămânând fără recunoașterea talentului său. Mai mult, botoșănenii au fost pe sau aproape de podium la toate secțiunile la care s-au înscris, deși competiția a fost acerbă.

Deși Botoșani a concurat cu alte 32 de județe, participând, în total, 240 de copii, micii artiști din Botoșani au fost la înălțime.

Astfel, pentru încondeiera ouălor, Constantin Anamaria a luat premiul I. Premiul al II-lea au obținut: Cucu Alexandra, pentru confecționarea măștilor, Florea Adina, pentru încondeierea ouălor, Ionichente Delia, pentru țesut vertical, Antonoaie Crenguţa, pentru țesut orizontal, și Lupu Albertina, pentru pictură de icoane pe lemn. Premiul al III-lea au obținut Cobaschi Denisa, pentru coaserea căciulilor, și Zară Ecaterina, pentru icoanele pictate pe sticlă.

Aproape de podiumul național au fost și Ungureanu Valentina, cu țesut vertical, și Casapu Petronela, pentru cusut bundiţe.

„Sunt mândră că am reprezentat Liceul Pedagogic „N.Iorga” Botoșani, la îndemnul doamnei Onica Daniela Podariu (dascălul meu din calasele primare). Datorită dumneaei am deprins acest meșteșug și din clasa I până în prezent îl practic. Mi-a făcut plăcere ca în liceu să am drept coordonator pe doamna Țurcanu Petronela și cu drag am participat la mai multe concursuri. De fiecare dată am adunat în „traista” mea diferite premii. De-a lungul timpului, am acumulat o bogată experiență în această artă și pot spune că m-a ajutat, pentru că am dat tot ce am avut mai bun, rezultatul final fiind cel pe care îl știți: premiul I”, a mărturisit Anamaria Constantin, eleva care a ocupat primul loc la încondeierea ouălor. „Cea mai mare emoție am avut-o în anul 2014, când am participat pentru prima dată la această olimpiadă, obținând același premiu. Când pui suflet în ceea ce faci, crezi și speri, chiar poți ajunge unde ți-ai propus!”, a concluzionat tânăra.

„Confecționarea măștilor mă pasionează de când eram mică. Am învățat de la bunicul, care era cojocar, să fac măști din piele, dar mai ales de la tata. Când fac o mască, în minte creez o poveste, iar masca devine personaj. Folosesc piele, iar pentru detalii, pânză. Olimpiada nu a constat doar în ceea ce am lucrat și în ce știu despre măști, ci a însemnat și portul măștilor, superstițiile lor, jocul și tradițiile în care se folosesc. Nu mă așteptam să câștig acest premiu. Sunt mândră că am reprezentat Tudora”, a declarat Alexandra Cucu, cea care a câștigat locul al doilea pentru confecționarea măștilor.

Olimpiada „Meșteșuguri artistice tradiționale” a fost inclusă în calendarul extracurricular al Ministerului Educației Naționale, în 1996, în urma eforturilor depuse de profesori. Competiția, inedită prin formatul ei, a primit, în același an, titlul și statutul de olimpiadă națională.

În cadrul acestui concurs, ai cărui organizatori principali sunt muzeele, participă, anual, mai bine de 150 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, din mai toate județele țării, inclusiv Botoșani.

Facebook Comments
http://www.4botosani.ro/wp-content/uploads/2018/07/FB_IMG_1532936724293-683x1024.jpghttp://www.4botosani.ro/wp-content/uploads/2018/07/FB_IMG_1532936724293-150x150.jpgRoxana AiacoboaeiConcursuriCulturăOlimpiada "Meșteșuguri artistice tradiționale",olimpiadă națională,premii,rezultate
Copiii care au reprezentat județul Botoșani la etapa națională a Olimpiadei 'Meșteșuguri artistice tradiționale', desfășurată la Sibiu, s-au întors acasă. Cei zece elevi au câștigat tot atâtea premii, niciunul ne-rămânând fără recunoașterea talentului său. Mai mult, botoșănenii au fost pe sau aproape de podium la toate secțiunile la care...