O botoșăneancă a câștigat medalia de aur a unui campionat național de șah!

O reprezentantă a Palatului Copiilor Botoșani, cunoscută pentru înclinația ei către șah, a obținut recent medalia de aur la Campionatul Național de Șah „Cupa Palatului”, desfășurat la Arad, în perioada 27-29 aprilie. Ioana Zoițanu a adus Cupa concursului la Botoșani, după ani întregi de dedicare sportului minții, multă muncă și implicare sufletească.

Concursul, inclus în Calendarul Activităților Educative Extrașcolare al Ministerului Educației Naționale, a ajuns anul acesta la cea de-a șaptea ediție și a fost găzduit de Universitatea Aurel Voicu din reședință. Competiția a fost acerbă și, spre deosebire de olimpiadele școlare, s-a jucat open, în sistem elvețian, cu fete și băieți între 12 și 19 ani.

A fost o experiență foarte frumoasă, deoarece, pentru mine, concursul nu a însemnat o participare individualistă, ci și un bun exercițiu de comunicare și un mod de a ne cunoaște mai bine. În același timp, a fost foarte solicitant, pentru că ajungeam să joc chiar și câte 8 ore pe zi, exceptând celelalte două ore pe care le dedicăm seara studiului individual” , a relatat Ioana.

Elevă în clasa a X-a la Laurian, tânăra face pregătire pentru șah de ani buni, nelipsind de la nicio olimpiadă sau concurs organizat în Botoșani în acest sens.

Am început să fac șah în urmă cu mult timp, pe la 6-7 ani. Părinții m-au înscris la cursurile de șah de la Palatul Copiilor, unde, sub atenta îndrumare a doamnei profesoare Silvia Diaconu, petreceam în fiecare weekend câte două ore, făcând mutări pe tabla de șah. Exersând, am devenit mai bună și am început să particip la diferite competiții județene și naționale, rezultatele neîntârziind să apară. În prezent, mă pregătesc cel puțin o oră pe zi, iar înainte de concursuri, ajung chiar și la 5-6 ore. Nu este greu să combin șahul cu școala, pentru că dacă îți dorești cu adevărat, chiar poți găsi timp și pentru a-ți urma pasiunile”, a explicat liceana.

Profesorii coordonatori au fost Elena Alecsa și Silvia Diaconu. Pe lângă succesul Ioanei, un rezultat bun l-a obținut și elevul Șerban Amişculesei, de la Colegiul Eminescu, acesta primind mențiune.

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.