Noi oportunităţi pentru extinderea reţelei de gaz din judeţ

Primarii nou aleşi în funcţii sunt invitaţi de prefectul judeţului să preia una dintre problemele importante ale botoşănenilor care nu se pot, încă, racorda la reţelele de alimentare cu gaze naturale.

Aceasta pentru că societatea de transport gaze naturale „Transgaz” S.A. Mediaş a răspuns unei solicitări făcute de prefect, explicând paşii ce trebuie urmaţi de autorităţile locale din judeţ pentru iniţierea unor proiecte de investiţii în extinderea acestei infrastructuri.

În primul rând, unităţile administrativ-teritoriale (UAT) trebuie să formeze Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitare (ADI), grupările de UAT-uri propuse de Transgaz, în funcţie de situaţia existentă a Sistemului Naţional de Transport (SNT) din zonă fiind următoarea:

  1. Gruparea Sud – Est – include oraşele Flămânzi şi Ştefăneşti, precum şi comunele Prăjeni, Lunca, Suliţa, Hlipiceni, Todireni, Răuseni, Călăraşi, Albeşti, Româneşti, Durneşti;
  2. Gruparea Centru – Nord – Est – include oraşele Săveni şi Darabani, precum şi comunele Băluşeni, Stăuceni, Unţeni, Gorbăneşti, Ungureni, Vlăsineşti, Ştiubeni, Vorniceni, Drăguşeni, Cordăreni, Avrămeni, Manoleasa, Coţuşca, Viişoara, Mileanca, Havârna, Conceşti, Hudeşti, Păltiniş, Rădăuţi – Prut;
  3. Gruparea Nord – Vest include comunele Mihăileni, Dersca, Hilişeu – Horia, Pomârla, Ibăneşti, Cristineşti, Suharău;
  4. Gruparea Sud – Vest include comunele Vlădeni, Corni, Vorona şi Tudora;

 

Un următor pas ar fi întocmirea de către aceste asociaţii a unor studii de fezabilitate, folosindu-se conţinutul cadru postat pe site-ul Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Urmează avizarea acestora de către ANRE, depunerea studiilor la Ministerul Energiei, procedura de concesionare a sistemelor de distribuţie şi acordul de acces la Sistemul Naţional de Transport.

„Preşedintele Consiliului de Administraţie al Transgaz, domnul Ion Sterian, ne-a transmis că, în funcţie de rezultatele studiilor de fezabilitate, acestea vor fi incluse în strategia de dezvoltare a investiţiilor necesare extinderii SNT. Îi rog, aşadar pe domnii primari să urmeze aceşti paşi şi să se implice în asigurarea utilităţilor cetăţenilor care tocmai i-au ales.”, a declarat prefectul Dan Nechifor.

În precizările specialiştilor de la Transgaz se arată şi că localităţile care se află în apropierea conductelor de transport gaze naturale existente, se pot racorda la reţea prin intermediul unui racord şi al unei staţii de reglare-măsurare, cu respectarea legislaţiei din domeniu.

Adresa, privind paşii ce trebuie urmaţi de primării, va fi trimisă de Insituţia Prefectului către toate UAT-urile din judeţ, astfel încât edilii nou aleşi să poată demara procedurile în perioada imediat următoare.

Comunicat de presă

harta retea transport gaze-page-001

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.