Miercuri se deschide oficial Târgul Mărtişorului de pe Pietonalul Unirii

targul-martisorului-editia-a-iv-a-26-februarie-1-martie

Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani,în perioada 26 februarie – 1 Martie,organizează Târgul Martișorului, Editia a IV a, 2014 unde vor participa meșteri populari invitați din județele Iași, Suceava, Mureș, Harghita, Neamț si Botoșani.

O parte a acestora a dezvoltat preocuparea de a confecționa aceste talismane, legate de trezirea la viata a naturii, ca o îndeletnicire suplimentară pe lângă meșteșugurile tradiționale pe care le practică.În acest sens, s-ar merita enumerați: Gheorghe si Valentina Acasandrei, Vasile si Maria Neamțu, Veronica Hojbotă, Virgil Moldovan, Valentin si Lucia Matraș, Sonia si Eusebiu Iacinschi, alături de inginerii mesteșugari: Aurora Sauciuc si Petrică Timofciuc.

Manifestarea propriu-zisa și-a propus, ca de fiecare dată, promovarea unui simbol tradițional românesc, cristalizat si în miturile esențiale definitorii pentru spiritualitatea noastră – fie cu trimitere la etnogeneza poporului român, fie la realități din universul nostru patriarhal: raportul dintre soacră și noră.

VEZI SI:

Un detaliu, nu lipsit de importantă, este si faptul că – pe lânga tehnica facilă de realizare a martișorului prin răsucirea celor doua fire de mătase sau lânica si prin prinderea bănuțului sau a fragilor, ce amintesc de eposul moldav, au apărut alte tehnici si, implicit, o diversificare a tematicii. Indirect încep să se impună alte tipuri de “talismane” confecționate prin alăturarea mai multor componente sau prin folosirea altor materii prime: lut, lemn, fetru , sfoara, pănuși, mărgeluțe si hârtie. Meșteșugul ca atare a ajuns să fie receptiv la tehnici provenite din alte culturi: handmade si quilling. Cu precădere, sunt atrași de acestea adolescenții si copiii. Se multiplică categoriile de mărtișoare: mărtișoare tradiționale sau de oraș,primele aparțin celor din mediul rural si celelalte celor din mediul urban.Oricum, se constată o acaparare a metodelor de lucru tributare “contextului urban” unde au pătruns influențele occidentale cu mai multă ușurintă.

Tuturor participanților li s-a recomandat expunerea elegantă a marțișoarelor indiferent de optiunea pentru confectionarea acestora: împletit, croșetat, modelat,pirogravat sau pictat si, nu în ultimul rând, abordarea doar a simbolurilor tradiționale românești.

Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani a adresat invtațiii celor care au respectat criteriile de selecție si care au evitat la edițiile trecute să introducă mărțișoare realizate printr-o matriță unică sau în serie.

Deschiderea oficială va avea loc miercuri, 26 februarie 2014, ora 12.00 pe Pietonalul Unirii din Botoșani.

==================================================================
Fii si tu membru al comunitatii 4Botosani.ro – Pentru Botosani, o noua atitudine!
==>> Primeste prin email cele mai recente articole!
==>> YM (id mess): pentru4botosani
==>> Facebook: 1. da un like pe pagina noastra sau 2. adauga-ne ca prieteni
==>> Twitter: http://twitter.com/#!/4Botosani
==>> YouTube: www.youtube.com/user/4Botosani
==>> Daca ti-a placut acest articol recomanda si altora folosind taburile de share.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.