Memoria zilei: cercetătorul botoșănean Mihai Ciucă

Acum 135 de ani, pe 18 august 1883, la Săveni, se năștea Mihai Ciucă (d. 20 februarie 1969, Bucureşti). Personalitatea sa înglobează un om de ştiinţă român, cercetător şi profesor în domeniul bacteriologiei, a bolilor infecţioase şi a vaccinurilor, un membru al Academiei Române, un iubitor al idealului de Unire a României, un pasionat de vindecarea semenilor.

Numele profesorului Mihai Ciucă este legat de:
▶️ primele vaccinări cu vaccin antiholeric;
▶️ eradicarea malariei în România şi utilizarea acestei experiențe pentru misiunile internaţionale îndeplinite din însărcinarea Ligii Naţiunilor şi, după al Doilea Război Mondial, a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de pe lângă ONU.

Pentru toate aceste realizări a fost distins cu premiul Fundaţiei Darling la şedinţa festivă a celei de a 19-a Adunări Mondiale a OMS din 12 mai 1966 la Geneva.

Lista reușitelor sale în lupta cu lumea obscură și periculoasă a bacteriilor a mai cuprins:
▶️ tratamentul prin impaludare al sifilisului nervos şi organizarea primului centru de malarioterapie;
▶️ cercetări privind biologia bacteriofagilor, care au dus la descoperirea, în 1920, împreună cu Jules Bordet, a fenomenului de lizogenie;
▶️ organizarea Centrului Naţional de Referinţă pentru bacteriofagi la Bucureşti.

A participat, în 1919, la Conferinţa de Pace de la Paris unde a susţinut idealul Marii Uniri, demonstrând că nu avea doar o pasiune arzătoare pentru progresele medicale, ci și un ascuțit simț civic, patriotic.

Scurtă biografie:

Fiu al unor institutori din Săveni, judeţul Botoşani, Mihai Ciucă a urmat liceul la Botoşani şi Iaşi (Liceul Costache Negruzzi din Iaşi), apoi Facultatea de Medicină la Bucureşti absolvită în 1907. Specializarea în domeniul bacteriologiei, igienei şi bolilor infecţioase a făcut-o în cadrul institutelor conduse de Victor Babeş şi Ioan Cantacuzino din Bucureşti.

Din 1905 lucrează benevol în Laboratorul de Medicină Experimentală. Perioada 1907 – 1912 o petrece lucrând ca preparator în acelaşi laborator şi ca medic la Spitalul Militar. Începe să facă diverse experimente singur sau în colaborare cu diverşi cercetători în imunologie sau clinica bolilor infecţioase, cu referire în special la infecţiile streptococice şi tetanice. Mihai Ciucă este numit şef de secţie în Institutul „Dr. I. Cantacuzino”, în anul 1921, după ce se întoarce de la studii realizate în Franţa la „Institutul Pasteur Paris” şi la Bruxelles, la „Institutul Pasteur Bruxelles”.

Profesorul Ion Cantacuzino îl recomandă în 1922 pentru a fi profesor de igienă la Facultatea de Medicină din Iaşi, unde va sta timp de 12 ani. Ciucă participă împreună cu profesorul Ion Catacuzino la luarea şi aplicare măsurilor de combatere a holerei.

În perioada 1934-1962 a fost profesor de bacteriologie la Facultatea de Medicină din Bucureşti, şi numit subdirector al Institutului „Dr. I. Cantacuzino”, desfăşurând, în paralel, o intensă activitate la Institutul de Seruri şi Vaccinuri.

Din 1938 este membru al Academiei Române, al multor academii şi societăţi ştiinţifice străine, secretar general al Comisiei Internaţionale de Malarie de pe lângă Liga Naţiunilor (1928 – 1938).

Perioada 1952 – 1963 o petrece la cârma catedrei de specializare şi perfecţionare a medicilor microbiologi (a alcătuit primele planuri, programe, metodologii şi cursuri).

Aportul ştiinţific al lui Mihai Ciucă acoperă o arie foarte vastă. Astfel, pornind de la studiile sale asupra malariei, a fost un pionier al tratamentului prin infectarea malarică al paraliziei generale progresive.

Printre „duşmanii” săi s-au numărat tifosul exantematic, difteria, scarlatina, tuberculoza, diferite boli tropicale la a căror cunoaştere şi combatere a participat hotărâtor.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.