Luncăşenii, vestiți pentru harbuzul lor! Festivalul Harbuzului tocmai s-a încheiat!

La circa 30 de kilometri de municipiul Botoşani, în comuna Lunca, se află o adevărată patrie a pepenilor, denumită generic „ţara bulgarilor“. Nu este vorba despre o minoritate originiară din sudul Dunării, ci despre cultivatorii de ”harbuji”, aşa cum sunt numiţi pepenii roșii în nord-estul extrem al Moldovei, cunoscuți în întreaga regiune. 
 
Oamenii de pe aceste meleaguri au o tradiţie legată de cultivarea harbujilor încă de acum aproape 100 de ani. Iar aceste fructe atât de căutate în sezonul cald, aici, la Lunca, se spune că au proprietăţi ieşite din comun din cauza climei, solului şi a încrucişărilor practicate de bulgarii locului. Cel puţin în zona de nord a Moldovei pepenii de Lunca sunt un adevărat brand, notează Adevărul.
Aici la Lunca se cultivă pepeni din tată-n fiu. Oamenii cultivă peste 70 de hectare anual şi pun suflet în tot ceea ce fac. Este cea mai importată moştenire lăsată lor de strămoşi. Se spune că harbujii de Lunca, cum le zicem noi, nu au egal şi că gustul lor nu poate fi confundat. Sperăm să devină cunoscuţii în toată ţara, aşa cum merită”, a precizat Ovidiu Maxim, viceprimarul comunei Lunca.
În comuna Lunca, sunt aproape 100 de hectare de teren cultivate cu pepeni roșii.
Harbuzul a avut propriul său festival în weekend-ul tocmai încheiat, la care au participat personalități politice (printre care senatorul Doina Federovici), și, în special, personalități ale muzicii naționale. Ansambluri de dans, Rapsozii Botoșanilor, Laura Olteanu, Maria Dragomiroiu, Trupa Maxim sau Oana Radu sunt doar câteva din elementele care au alcătuit spectacolul, culminat cu un impresionant foc de artificii.
În cadrul Spuma Party, deejay-ul Marius Honceriu, de la Stage M, a mărturisit intenția organizatorilor de a extinde festivalul la nivel internațional, dezvăluind că la urmatoarea ediție vor fi invitate două turcoaice.
Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.