Spread the love
  • 60
    Shares

Exact acum 85 de ani, geniul Leon Dănăilă s-a născut la data de 1 iulie (1933), în orașul Darabani. Pe parcursul vieții, medicul neurochirurg a adunat puțini bani și multe realizări profesionale, punându-și iscusința în slujba binelui comun. Membru titular al Academiei Române, al Institutului Național de Neurologie și Boli Neurovasculare, dar și senator, botoșăneanul a operat pe creier un stadion de oameni, având la activ peste 40.000 de operații, a scris mai bine de 40 de cărți de specialitate, are în nume propriu 18 bravete de inventator și 10 de inovator în medicină, este membru în numeroase societăți internaționale, tratează gratuit de la politicieni până la oameni ai străzii.

A absolvit Facultatea de Medicină în 1958. După absolvire, a lucrat timp de 2 ani ca medic stagiar la Spitalul din Comănești (1958-1960), unde era un centru minier. Omul trăia din sume infime, dar depunea eforturi pentru a fi un medic cât mai bun:  „Cei care mergeau la circumscripții sanitare primeau leafa mai mare, dar pe mine nu m-a interesat leafa nici atunci. Bogăția nu m-a interesat niciodată. Eu voiam să învăț într-un spital. Și m-am dus. Aveam 700 de lei leafă, 500 dădeam la gazdă, iar 200 masa. Nu-mi rămânea niciun ban. Și acum cam tot așa, leafa este destul de mică”, spune academicianul, care era plătit cu puțin peste 2.500 de lei lunar, în 2017.

În anul 1961, prin concurs, a ocupat postul de medic secundar neurochirurg la clinica de Neurochirurgie de la Spitalul „Gh. Marinescu” din București unde lucrează și în prezent.

Prin examene și concursuri severe a devenit în anul 1966 medic specialist neurochirurg, în anul 1972 doctor în medicină cu lucrarea „Neuronomul Spinal”, în 1974 medic primar neurochirurg gradul III, în anul 1981 medic primar neurochirurg gradul II și șef al secției VII de neurochirurgie vasculară și microneurochirurgie. În anul 1972, a absolvit la cursuri de zi și Facultatea de Filozofie-Psihologie din București. După spusele acestuia, Psihologia l-a ajutat să înțeleagă mai bine creierul uman, prin explicarea gândirii, a memoriei și a celorlalte procese cognitiv-imaginative.

În anul 1992 devine profesor de psihoneurologie la Facultatea de Psihologie a Universității “Titu Maiorescu” din București.

Autor şi coautor a peste 40 de cărţi de specialitate, acad. prof. dr. Leon Dănăilă a plătit în urmă cu patru ani 130.000 de lei pentru publicarea celor trei volume ale tratatului „Functional neuroanatomy of the brain”. Cum sponsori în domeniu se găsesc mai greu, iar posibilităţile sale financiare erau reduse, pentru publicarea următorului tratat de neorochirurgie la care spunea că ţine foarte mult, a încercat să facă rost de bani într-un mod care vorbește de la sine despre personalitatea lui: „Acum scriu încă o carte şi mă gândesc cum s-o plătesc. Dar am găsit o soluţie – eu am donat casa de la Darabani şi tot ce am acolo Primăriei, iar casa soţiei de la Davideşti, Argeş, am donat-o tot Primăriei. Am apartamentul în care stau ca avere şi acum m-am trezit că nu am bani cu ce să public. Am găsit pe cineva să-i vând apartamentul în care stau, cu condiţia să stau în el până când mor şi-mi dă o sumă de bani şi aşa o să pot publica o altă carte pe care o am aproape”, declara Leon Dănăilă, în 2015, pentru Monitorul de Botoșani. Preluarea acestei decizii în presa națională i-a adus, totuși, sponsorizarea salvatoare.

Profesorul doctor este cetățean de onoare în Darabani și în Dorohoi.

Potrivit academicianului, venitul său lunar, obţinut de la Institutul Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare se ridică la 2.500 de lei, lucru demonstrat şi de fluturaşul de salariu din 2017. Mai mult, profesorul consultă gratis pe oricine, de la politicieni şi oameni de afaceri, până la oameni ai străzii. Pe uşa cabinetului său este chiar lipit un afiş pe care chiar scrie că toate consultaţiile oferite de acad. prof.dr. Leon Dănăilă, de luni până vineri între orele 7.00 şi 8.00, sunt gratuite.

 

<<În creier se intră de mâna cu Dumnezeu>> (Leon Dănăilă)

Facebook Comments
http://www.4botosani.ro/wp-content/uploads/2018/07/FB_IMG_1530433132716.jpghttp://www.4botosani.ro/wp-content/uploads/2018/07/FB_IMG_1530433132716-150x150.jpgRoxana AiacoboaeiCulturăaniversare 85 de ani,biografie,geniu medical,Leon Danaila
Exact acum 85 de ani, geniul Leon Dănăilă s-a născut la data de 1 iulie (1933), în orașul Darabani. Pe parcursul vieții, medicul neurochirurg a adunat puțini bani și multe realizări profesionale, punându-și iscusința în slujba binelui comun. Membru titular al Academiei Române, al Institutului Național de Neurologie și...