Integrarea copiilor cu Sindrom Down in viata comunitatii botosanene – 21 Martie 2011

21 Martie este Ziua Internationala a persoanelor cu Sindrom DOWN. La nivel mondial Organizatiile Sindrom Down din intreaga lume marcheaza aceasta zi prin diferite actiuni si deasemenea, saluta succesele din domeniul medical si social de care au beneficiat persoanele cu Sindrom Down in ultimii 50 de ani.

Sindromul Down este o boala genetica cromozomiala ce afectează aproximativ unul din o mie de copii. Se presupune ca au existat dintotdeauna persoane cu acest sindrom.
Cel care a descris sindromul pentru prima oara, in anul 1866, a fost medicul britanic John Langdon Down.
In 1959, pediatrul si geneticianul francez Jérôme Lejeune a descoperit ca Sindromul Down era cauzat de prezenta unui cromozom 21 suplimentar, rezultand astfel un numar de 47 de cromozomi, fata de 46, cat are un om in mod normal. Astfel, perechea de cromozomi 21 contine unul in plus. Din aceasta cauza, Sindromul este cunoscut si sub denumirea de trisomia 21 sau mongolism.
Gradul de dizabilitate difera de la o persoana la alta si este greu de apreciat, in momentul nasterii, cum va evolua manifestarea acestei boli in viitor.
Persoanele cu Sindrom Down au trasaturi fizice si caracteristici distincte si, desi Sindromul Down este permanent, majoritatea celor afectaţi, beneficiind de o ingrijire adecvata, pot duce o viata normala si activa.

Asociaţia „Ne trebuie speranţă” Botoşani şi Fundaţia Star of Hope România, în parteneriat cu Teatrul „Mihai Eminescu”, Asociaţiile B-RIGHT Media şi „Vis de Artist” organizează, luni, 21 Martie 2011, începând cu ora 17, în Sala Mare a Teatrului ,,Mihai Eminescu” Botoşani, spectacolul caritabil „Nu trece pe lângă MINE indiferent”, cu ocazia Zilei Mondiale a Sindromului DOWN – sărbătorită în fiecare an la 21 Martie.
Scopul evenimentului este de a sărbători persoanele cu sindrom DOWN de ziua lor şi de a sensibiliza comunitatea locala. Momentele artistice vor fi asigurate de copii din şcoli şi grădiniţe din Botoşani şi Dorohoi, precum şi de membri ai Asociaţiei Vis de Artist, care vor realiza un spectacol de neuitat pentru copii, tineri, adulţi cu sindrom Down şi însoţitorii lor. Donaţiile obţinute şi suma strânsă din expoziţiile cu vânzare vor intra în contul Asociaţiei „Ne trebuie Speranţă” – organizaţie a părinţilor copiilor cu sindrom Down şi alte dizabilităţi intelectuale, înfiinţată cu sprijinul Fundaţiei Star of Hope România. Viziunea asociaţiei este: o societate responsabilă faţă de persoanele cu dizabilităţi intelectuale, văzute mai întâi ca fiinţe umane.
Inimi solidare la CNATL
Luni, 21 martie, ora 14,30, pe Pietonalul Unirii, în cadrul proiectului “Reason for hope”, elevii clasei a XI-a H ai Colegiului Naţional “A.T.LAURIAN” împreună cu alte clase ale liceului, vor realiza inimi umane în semn de solidaritate, iubire, admiraţie şi puterea exemplului personal. Se doreşte cooptarea unui număr cât mai mare de voluntari şi impregnarea acestei zile în memoria comunităţii.
Timbre „caritabile”

Din dorinţa de a promova grija şi respectul faţă de persoanele cu Sindrom Down, Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea de mărci poştale Ziua Mondială a Sindromului Down. Marca poştală, cu valoarea nominală de 3 lei, ilustrează, în mod simbolic, necesitatea integrării persoanelor afectate de acest sindrom în normalitate, precum şi recunoaşterea demnităţii şi a drepturilor lor. Începând cu ziua de luni, 14 martie 2011, emisiunea de mărci poştale Ziua Mondială a Sindromului Down, va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din ţară.

Facebook Comments

One thought on “Integrarea copiilor cu Sindrom Down in viata comunitatii botosanene – 21 Martie 2011

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.