Spread the love

Piața Revoluției a răsunat astăzi de sunete de fluier și claxon, zeci de oameni galben-albaștri protestând Legea 153, care reglează veniturile salariale ale personalului sanitar din România. Sindicatul Solidaritatea Sanitară Botoșani și-a făcut auzite mesajul și cerințele în fața Consiliului Județean și a Prefecturii, protestul întrunind mai bine de 100 de medici, asistenți și alți angajați ai spitalelor. 

Revendicările pe care le cer protestatarii de „mai bine de un an” sunt: respectarea principiului drepturilor câștigate pentru toate categoriile de salariați în privința salariilor de bază și a sporurilor pentru condițiile de muncă; acordarea drepturilor prevăzute în Regulamentul de sporuri prin acordarea sporurilor raportate procentual la salariul de bază cel puțin la nivelul procentelor pe care salariații le aveau anterior.

De asemenea, Sindicatul militează și pentru respectarea principiului echității în sistemul de salarizare din sănătate, prin creșterea salariilor de bază ale tuturor categoriilor de angajați din sănătate începând cu data de 1 martie 2018, pentru plata tuturor sporurilor și a drepturilor asociate salariului de bază prin raportare la salariile de bază actuale, dar și pentru dreptul tuturor salariaților din sănătate care lucrează în condițiile de muncă prevăzute în HG nr. 153/2018 (Regulamentul de sporuri) la sporurile corespunzătoare, indiferent de categoria profesională din care fac parte.

„Protestele spontane din spitale nu ar fi apărut, dacă Guvernul ar fi acceptat soluțiile legale și corecte propuse. Haosul creat în sistemul sanitar are drept cauză Regulamentul 153, care are o prevedere ce îngrădește acordarea sporurilor la nivel de unitate. Majorările salariale au fost incomplete!”, a declarat Daniel Bulboacă, liderul Sindicatului.

„Cred că 2-3% din spitalele din România au o situație roz. În rest, situațiile sunt gri sau de-a dreptul negre, în ceea ce privește veniturile începând cu luna martie”, a conchis acesta.

Protestul a durat mai bine de 2 ore și va avea și repetare, conform celor prezenți.

Sindicaliștii nu au cerut doar reglarea Legii 153 și a salarizării, pentru care se fac proteste în toată țara, ci au transmis și alte mesaje (vezi galeria foto).

Facebook Comments
http://www.4botosani.ro/wp-content/uploads/2018/04/FB_IMG_1524757309812.jpghttp://www.4botosani.ro/wp-content/uploads/2018/04/FB_IMG_1524757309812-150x150.jpgRoxana AiacoboaeiEvenimenteLocaleacordarea sporurilor,Legea 153,Piata Revolutiei,Protest,Sindicatul Solidaritatea Sanitară Botoșani
Piața Revoluției a răsunat astăzi de sunete de fluier și claxon, zeci de oameni galben-albaștri protestând Legea 153, care reglează veniturile salariale ale personalului sanitar din România. Sindicatul Solidaritatea Sanitară Botoșani și-a făcut auzite mesajul și cerințele în fața Consiliului Județean și a Prefecturii, protestul întrunind mai bine de...