Este sau nu voluntariatul o oportunitate? Interviu cu o voluntară olimpică!

Tânăra elevă care a adus anul acesta premiul al III-lea în cadrul Olimpiadei Naționale de Limbă Franceză la Botoșani a vorbit și despre activitățile sale extrașcolare. Manuela Hlușcu, de la Colegiul Național “A. T. Laurian”, nu este pasionată doar de franceză, făcând performanță în domeniu, ci și de a-i ajuta pe ceilalți, de a se implica în comunitate. Deși este în clasa a XII-a, liceana are o bogată experiență în materie de voluntariat, vorbindu-ne despre cât de important este să faci ceva pentru cei din jur fără a aștepta o răsplată. 

R: De cât timp faci voluntariat? Te-a împiedicat vreodată voluntariatul să ai un randament bun la școală?

Prima dată m-am înscris la voluntariat spre sfârșitul clasei a X-a, deci se împlinesc cam doi ani. Acum mi-aș fi dorit să fie mai mulți. Era ceva ce mi-aș fi dorit să fac încă din clasa a IX-a, dar n-am avut curajul, iar când șansa a apărut, am încercat să n-o ratez. Voluntariatul nu mi-a luat niciodată din timpul alocat pentru școală, toate s-au potrivit în așa fel încât să am timp pentru tot ce mi-am propus.

R: Ce vezi tu în voluntariat? Este sau nu (și de ce) o oportunitate pentru oameni, mai ales pentru tineri?

În voluntariat văd modul perfect de a te forma. Cunoști oameni noi, vezi locuri noi, ai și responsabilități și te formezi chiar implicând-te activ în comunitatea ta. E foarte diferit de felul în care te formezi la școală sau chiar studiind pe cont propriu. Eu am avut norocul de un cadru favorabil și la școală, însă nu știu dacă e la fel pentru toți. În orice caz, voluntariatul e ceva ce te deschide cum nicio altă activitate nu ar putea și asta fiindcă e foarte variat. De-a lungul vieții, poți fi voluntar în ce domenii vrei tu, iar asta îți lărgește perspectivele enorm. E o oportunitate pentru oricine, fiindcă mereu descoperi ceva nou despre tine prin intermediul colegilor tăi, al oamenilor pe care poate îi ajuți sau chiar al activităților.

R: De ce ai ales Asociația B-Right Media și programul Ajungem MARI?

B-Right Media este prima asociație la care m-am înscris și a fost ca o gura de aer proaspat pe vremea aceea, căci aveam nevoie să ies din zona mea de confort, iar realitățile de acolo au egalat toate așteptările mele referitor la cum credeam că ar trebui să fie o asociație. Știam de mai demult de B-Right Media și chiar o colegă și bună prietenă, Daria Ichim, făcea voluntariat acolo, ceea ce m-a relaxat puțin referitor la recrutare și la toată noutatea asta. Vedeam că ceea ce fac ei acolo e variat: festivaluri, proiecte, activități de tot felul. A fost o bucurie să intru și eu în povestea asta și un start minunat ca voluntar. La Ajungem MARI m-am înscris chiar când se făceau recrutari pentru primul modul organizat vreodata la Botoșani. Voiam să continuu cu voluntariatul oricum, iar asta era ceva ce, din nou, nu mai facusem vreodată. Mi s-a părut inedit să ajut alți copii să descopere ceea ce am descoperit și eu, să-i învăț ceva, oricât de mic ar fi. Pornisem cu ideea de a le transmite informații din domenii care ma pasionau, cum ar fi limba franceză, însă am ajuns să pregătesc pentru ei activități total diferite și nu regret asta.


R: Având în vedere că ai administrat pagina Ajungem MARI Botoșani, cât de greu ți s-a părut să menții comunicarea unei asociații cu exteriorul?

La Ajungem MARI a fost prima dată când am administrat o pagină de Facebook și mi-a plăcut mult, am descoperit că partea asta de promovare pe rețelele sociale e foarte importantă. Nu mi s-a părut deosebit de greu, fiindcă tot ce am facut a fost minimul necesar și anume postări despre activități, impresii de la voluntari. Nu știu în ce măsură am reușit să promovez programul educațional pe plan local, însă mă bucur că măcar m-am ocupat de menținerea prezenței noastre în mediul online. Pe partea de comunicare și promovare se poate face mult mai mult și sunt sigură că pe viitor așa va fi. De asemenea, în tot parcursul ăsta, colegele de la București ne sunt alături cu sfaturi, idei de postări, lucru care pentru mine a contat foarte mult.

R: Vrei să faci voluntariat în timpul facultății? Dacă da, în ce domenii?

Ar fi excelent să continuu pe tot parcursul vieții, nu doar la facultate. Fiind un mediu cu totul nou, în cazul ăsta m-aș înscrie într-o organizație studențească. M-aș integra mult mai ușor, aș învața lucruri despre viața de student de la cei care au trăit-o înaintea mea și aș continua să mă dezvolt și pe celelalte planuri în același timp. În rest, m-ar interesa să fac voluntariat în domeniul ecologiei, protecției mediului, fiindcă planeta noastră are nevoie de oameni care s-o ajute să respire. Ar fi aproape de sufletul meu și să ajut la un adăpost de animale, căței sau pisici, fiindcă și acolo e nevoie de sprijin. Lista de opțiuni rămâne oricum deschisă.

R: Ce este mai emoționant? O olimpiadă la franceză sau o activitate nouă pentru copii și tineri?

Olimpiada de franceză a fost emoționantă la început, cât încă nu știam ce presupune. Apoi totul a venit de la sine, emoțiile au dispărut, am văzut-o ca pe o parte din mine, ceva ce îmi place și trebuie să fac fiindcă mă reprezintă. Mici emoții tot au fost, nu neaparat legate de probe în sine, ci de experiență per total, dar le-am depășit. Pregatirea unei activități e mai emoționantă, fiindcă tu trebuie să animezi, să transmiți, să explici, iar eu, nefiind o persoană chiar extrovertită, am avut multe de ameliorat pe planul ăsta. Uneori nu știi dacă activitatea va plăcea, dacă vor exista incidente, dacă vei putea să gestionezi totul. La un moment dat, nici acolo nu mai există emoții.

R: Ce le recomanzi tinerilor din Botoșani, din perspectiva implicării în comunitate? 

Tot ce pot să recomand este să înceapă sau să continue să se implice, să fie activi. Timpul trebuie fructificat, iar voluntariatul este una dintre cele mai bune modalități de formare a noastră. Presupune muncă, dar merită. 

Manuela a câștigat anul trecut premiul al doilea la Olimpiada Națională de Franceză. 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.