Despre „Reteta dragostei” prezentata la mall Uvertura

Data de 17 Octombrie, împreună cu Uvertura Mall, a oferit oportunitatea entuziaștilor de teatru amator să urmărească piesa „Rețeta dragostei”, interpretată de trupa „Atelierul de teatru” din cadrul Colegiului Mihai Eminescu. Intrarea fiind grauită, era chiar păcat să pierzi o asemenea oportunitate.

Mulți alții au gândit asemenea. Ajuns acolo, un prim lucru ieșea în evidență: nu mai erau scaune libere. Situația s-a rezolvat rapid, fiind cerut să se aducă un alt rând de scaune din partea food court-ului. Muzica de pe acest etaj a fost oprită. Inițiativă bună, dar insuficientă, din păcate. Era îndeajuns zgomot de fundal de la etajele inferioare. Vorbele celor ce se bucurau de masa lor de seară nu le mai punem la socoteală. S-a încercat a se rezolva și problema aceasta prin microfoane. Până ca reprezentația să înceapă, acest lucru părea o idee bună.

Ne-am lovit de – așa cum îmi place să-i spun – eterna problemă Botoșăneană: sunetul. Până în ziua de astăzi, participarea la un eveniment ce implică sonorizare, nu a fost satisfăcător. Mai mult de atât, microfoanele puse actorilor la dispozitiție au fost aproape inutile.

Cu puțin mai multă vlagă în glas, puteai auzi ce replică rostea personajul de pe scenă. Actorii, deși au jucat întradevăr frumos, cu entuziasm și pasiune, nu aveau experiența necesară a teatrului cu un microfon în față. Cel mai bine îți dădeai seama de asta când cel ce avea microfonul în mână, în momentul în care își amintea de el, îl ducea la gură și striga în el. Sau reversul medaliei: știa că are microfon în mână și vorbea prea încet, de frica asurzirii publicului. A fost o încercare onorabilă a mall-ului de a face totul auzit, dar nu una ce a rezolvat situația.

Aș mai urmări această piesă încă odată, dar într-un alt decor. Mi-a plăcut să văd tinerii actori ce au expus munca lor și a celor care i-au îndrumat. S-a văzut clar că ceea ce fac, fac cu plăcere. Neșansa i-a lovit și nu au reușit a se face îndeajuns de auziți, dar asta nu îi face cu nimic mai răi ca actori. Ba din contră: mă bucur să văd că încă mai sunt oameni dipuși să încerce lucruri noi.

Tind să cred că evenimentele ce implică mult schimb de replici nu sunt tocmai adecvate pentru sceneta de la Mall. Dar, cine știe? Poate că o altă soluție va apărea. Una care, de data aceasta va pune capăt blestemului imposibilității înțelegerii a celui care îți vorbește.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.