Demostene Andronescu, poetul temnițelor comuniste

demostene-andronescu-poetul-temnitelor-comuniste

Demostene Andronescu, poetul temnițelor comuniste, a reușit prin poezie să facă față unei perioade de 12 ani petrecută în închisoare. Este un amestec rar de poet și luptător, de visător liric și om al faptelor.

“Dacă n-aș fi reușit să fac poezie în închisoare aș fi murit.”

Pentru el, poezia a fost o formă de rezistență personală, o sursă de energie spirituală care i-a redat moralul și încrederea:
“În detenție, omul moare întâi sufletește. Nemaiavând nici un licăr de viață spirituală, se prăbușeste în depresie, disperare, ura, apoi cedeaza și fizic. Ca să se salveze, mulți s-au îndreptat, mai degrabă instinctiv, spre tot felul de activități spirituale. S-au salvat mai întâi cei care au avut vocația rugăciunii, dar nu toți putem trăi rugăciunea ca pe o flacără interioară, care să le dea puterea de a merge mai departe. Și atunci, cei mai slabi rugători am coborât cu o treapta mai jos, de la etic la estetic, de la rugăciune la poezie. Poezia fiind mai ușor de păstrat în minte, a devenit, alături de rugăciune, una din formele de viață spirituală a deținutilor.”

Nu a ținut doar pentru el această alinare ci prin codul Morse (cunoscut de majoritatea prizonierilor) o transmitea și către ceilalți deținuți. Din cele peste doua sute de poezii compuse în temniță, a reținut cam o sută de compoziții care au apărut și în volumul “Peisaj lăuntric” iar in anii din urmă i-au apărut volumul de memorii din temniță, “Reeducarea de la Aiud”, și cel de publicistică, “De veghe la cumpăna veacurilor”.

Poeziile lui Demostene Andronescu au izvorât din preaplinul emoțiilor trăite în acea perioadă. Era un tânăr nevinovat care pătimea îngrozitor, era revoltat pe lumea românească și pe Dumnezeu, neînțelegând cum de îngăduie așa ceva.

Puteți viziona o parte din interviul luat poetului la emisiunea „Omul Demn”:

Sursa: Trinitas TV

Rubrică prezentată cu sprijinul: Un om, o poveste, un vis – http://www.facebook.com/unomopovesteunvis

==================================================================
Fii si tu membru al comunitatii 4Botosani.ro – Pentru Botosani, o noua atitudine!
==>> Primeste prin email cele mai recente articole!
==>> YM (id mess): pentru4botosani
==>> Facebook: 1. da un like pe pagina noastra sau 2. adauga-ne ca prieteni
==>> Twitter: http://twitter.com/#!/4Botosani
==>> YouTube: www.youtube.com/user/4Botosani
==>> Daca ti-a placut acest articol recomanda si altora folosind taburile de mai jos:
Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.