Cursuri de formare pentru 198 asistenți medicali și 19 medici din județul Botoșani printr-un proiect POSDRU

ajofm-botosani-seminarul-oferta-formativa-imbunatatita-centre-eficiente-office

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” pregătește finalizarea   proiectului „Formarea profesională în domeniul urgenţei medicale şi promovarea utilizării noilor tehnologii pentru personalul din sectorul sănătăţii”, în cadrul Programului  Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007–2013; Axa prioritară 3 „Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi a întreprinderilor”; Domeniul major de intervenţie 3.2 „Formare şi sprijin pentru întreprinderi şi angajaţi pentru promovarea adaptabilităţii”, realizat în parteneriat cu Colegiul Medicilor din România şi SIVECO România.

Proiectul a pus bazele unei platforme de resurse unică în Romania la acest moment  pentru acest sector medical, având drept scop formarea la  standarde  europene a 900 de medici şi asistenţi medicali din serviciile de urgenţă şi din specialităţile implicate în rezolvarea unor urgenţe medicale, inclusiv cele cardiovasculare, traumatice şi pediatrice, la nivel national.

Proiectul a debutat la începutul anului 2011 şi se va incheia la sfârşitul anului 2013.

„Proiectul nostru a pornit de la nevoia reală  de instruire continuă  a profesioniştilor din acest domeniu medical foarte important, sinonim cu lupta pentru viaţă, necesitate identificata prin studii cantitative şi calitative având ca tematică formarea profesională continuă a acestei categorii de specialişti. Urgenţele medicale constituie cea mai importantă ramură medicală din perspectiva faptului că primul contact al unui pacient cu sistemul medical este foarte probabil să fie prin intermediul medicinei de urgenţă, specialiştii acestor departamente fiind cel mai adesea puşi în faţa unor cazuri dramatice,de luptă între viaţă şi moarte. Aşadar, viaţa fiecăruia dintre noi poate depinde la un moment dat de pregătirea medicilor, a  asistenţilor medicali. De aceea, întreaga echipă a proiectului şi-a concentrat atenţia pe îndeplinirea acestui obiectiv specific şi anume creşterea competenţelor acestor categorii profesionale la standarde europene care vor putea avea acelaşi nivel de pregătire  cu orice coleg din marile spitale ale Europei”, a subliniat conf. univ. dr. Dan Zaharia, managerul proiectului.

Proiectul şi-a motivat cursanţii, în special pe cei tineri, să înveţe să folosească în activitatea curentă mijloacele moderne de informare şi instrumente TIC care să le uşureze şi organizeze munca, în vederea oferirii unor servicii medicale de calitate pacienţilor şi a unui management sanitar la nivel european.

Cursurile gratuite şi creditate de către Colegiul Medicilor, respectiv Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România s-au desfaşurat în  11 locaţii: Iaşi, Bacău, Moinesti, Botoşani, Cluj-Napoca, Falticeni, Suceava, Gura Humorului, Piatra Neamţ, Bucuresti si Braşov, cu medici şi asistenţi din toate serviciile de urgenţă din ţară, cererea depăşind oferta proiectului ceea ce a determinat suplimentarea numarului de cursanţi pentru a veni în întâmpinarea solicitărilor acestora.

“Un sfert din totalul cursanților din cadrul acestui proiect se regăsesc in Județul Botoșani, ceea ce demonstrează o colaborare eficientă care ne dorim să continue în aceeași manieră, a subliniat conf univ.dr. Dan Zaharia.

Din Județul Botoșani au participat la aceste cursuri de formare 217 persoane, 198 asistenți medicali și 19 medici. Spitalul Județean de Urgență  Mavromati reușit să includă în acest proiect 67% dintre cursanții înscriși pe județul Botoșani, fiind urmat de Spitalul de Recuperare Sf. Gheorghe cu 25%. Alte 6 procente au fost reprezentate de medicii din CMI-uri. Toți participanții au beneficiat de întreaga logistică modernă și de informatie științifică la standard europene, astfel încât pot concura oricând cu colegii lor din oricare spital din Europa.

„O echipă de experţi recunoscuţi pentru exigenţele şi experienţa lor în domeniu a reuşit să capaciteze 900 de medici şi asistenţi medicali cărora le-au fost puse la dispoziţie cele mai moderne metode de studiu şi evaluare, tehnologii de ultimă generaţie şi numeroase ore de practică în corelaţie cu cele mai dificile situaţii clinice. Am pus accentul pe pregătirea practică şi am utilizat informaţie ştiinţifică de ultimă oră şi ne-am concentrat pe zonele ţării în care specialiştii nu au avut anterior acces la formare profesională continuă de nivel european, a precizat conf. univ. dr. Diana Cimpoeşu, coordonatorul de formare din cadrul proiectului.

==================================================================
Fii si tu membru al comunitatii 4Botosani.ro – Pentru Botosani, o noua atitudine!
==>> Primeste prin email cele mai recente articole!
==>> YM (id mess): pentru4botosani
==>> Facebook: 1. da un like pe pagina noastra sau 2. adauga-ne ca prieteni
==>> Twitter: http://twitter.com/#!/4Botosani
==>> YouTube: www.youtube.com/user/4Botosani
==>> Daca ti-a placut acest articol recomanda si altora folosind taburile de share.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.