Conacul de la Călineşti judeţul Botoşani

conacul-de-la-calinesti-judetul-botosani

Conacul Miclescu, situat la 20 de kilometri de Botoşani, în localitatea Călineşti, a fost ridicat în jurul anului 1700 de una dintre cele mai mari familii de boieri care a stăpânit o bună parte din pământurile judeţelor Botoşani şi Suceava. Conacul este o perlă a arhitecturii româneşti şi a fost refăcut în totalitate după modelul celui din 1940 de către arhitectul Şerban Sturdza, văr cu Radu Alexandru Miclescu, moştenitorul proprietăţii.

După aproape 30 de ani, perioadă în care a locuit în Germania, Radu Alexandru Miclescu a revenit în România, stabilindu-se în conacul familiei Miclescu de la Călineşti. Imobilul a fost refăcut în totalitate după modelul celui din 1940, de către arhitectul Şerban Sturdza, văr cu Radu Alexandru Miclescu. Peste 40 de oameni au lucrat la acest conac şi, pe data de 25 iunie 2005, a fost inaugurat printr-un frumos bal.

Sursa Foto: rememberbotosani.blogspot.ro

În 1991, după apariţia legii privind retrocedările, Radu Alexandru Miclescu a revenit în România pentru a reintra în posesia averii dobîndite de-a lungul timpului de familia sa. După cinci ani în care a întîmpinat şi opoziţii, descendentul familiei Miclescu a devenit proprietarul conacului de la Călineşti.

Alexandru Miclescu a întîmpinat multe greutăţi în demersul să, piedicile fiind puse de fostul preşedinte Ion Iliescu şi de către Octav Cozmîncă. Ultimul, botoşănean de origine, a donat conacul Secretariatului pentru Handicapaţi, în vederea înfiinţării unei şcoli sau a unui cămin pentru copiii cu dizabilităţi. În ianuarie 1996, urmaşul boierilor din Călineşti a obţinut o hotărîre judecătorească, prin care a redevenit proprietar pe această construcţie şi pe 200 de hectare din jur.

Conacul familiei Miclescu a fost construit la 1711, de către Grigore Miclescu. În momentul de faţă are 30 de camere, la fel ca la sfîrşitul anilor ‘40, cînd a fost preluat abuziv de către comunişti. În toată această perioadă, conacul familiei Miclescu a avut mai multe destinaţii, printre care şi cea de penitenciar. Între timp, i s-au adus o serie de modificări. În incintă se află amenajat şi un apartament al reginei, în amintirea momentului în care conacul a avut-o ca oaspete pe soţia regelui Ferdinand I.

Mai multe informatii despre acest conac puteti gasi si pe:

Sursa Video: Digi 24


Sursa Foto: 19trandafiri.wordpress.com

==================================================================
Fii si tu membru al comunitatii 4Botosani.ro – Pentru Botosani, o noua atitudine!
==>> Primeste prin email cele mai recente articole!
==>> YM (id mess): pentru4botosani
==>> Facebook: 1. da un like pe pagina noastra sau 2. adauga-ne ca prieteni
==>> Twitter: http://twitter.com/#!/4Botosani
==>> YouTube: www.youtube.com/user/4Botosani
==>> Daca ti-a placut acest articol recomanda si altora folosind taburile de mai jos:
Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.