Spread the love


Angela Cristea, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, infirmă zvonurile din presă potrivit cărora Comisia ar fi discutat și chiar sprijinit propunerile de modificare a legislației din 23 august. Mai mult, aceasta le consideră un factor negativ asupra independenței justiției în România. 
Vă transmitem mai jos declarația dnei Angela Cristea, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România:
Suntem surprinși de materialele de presă potrivit cărora propunerile de modificare a legilor justiției ar fi fost discutate sau chiar sprijinite de Comisia Europeană. În întâlnirea prim-vicepreședintelui Frans Timmmermans, din 26 iulie, cu ministrul român al justiției Tudorel Toader, s-au discutat la modul general planurile și prioritățile de acțiune în domeniul justitiei pentru lunile următoare, fără detalii despre propunerile de modificare a legislației relevante. Comisia a solicitat autorităților române să transmită aceste propuneri și explicații adiționale, care vor fi analizate în detaliu de îndată ce le vom primi.
Suntem îngrijorati de modul în care propunerile de modificare a legislației, anunțate pe 23 august, ar putea afecta independența justiției în cazul în care aceste modificări s-ar regăsi în textele de lege și ar intra în vigoare.
Cel mai recent raport MCV, publicat în 25 ianuarie, a recunoscut progresele realizate de procurorii și judecătorii din România în lupta împotriva corupției la nivel înalt, precum și faptul că acestea reprezintă o dovadă a independenței și profesionalismului instituțiilor din sistemul judiciar. În același timp, raportul a subliniat clar faptul că orice măsuri care subminează aceste progrese sau au ca efect diluarea sau minimizarea definiției corupției ca infracțiune vor avea impact asupra evaluărilor viitoare.
Sperăm ca orice măsură luată de România în domeniul justiției și al statului de drept să reprezinte un pas înainte către îndeplinirea celor 12 recomandări cuprinse în raportul MCV 2017 și să consolideze ireversibilitatea și durabilitatea progreselor deja realizate.
Comisia Europeana va oferi României tot sprjinul necesar”
Facebook Comments
http://www.4botosani.ro/wp-content/uploads/2017/08/IMG_20170830_205715.pnghttp://www.4botosani.ro/wp-content/uploads/2017/08/IMG_20170830_205715-150x150.pngRoxana AiacoboaeiComunicate de presaAngela Cristea,Comisia Europeană România,modificari legislative
Angela Cristea, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, infirmă zvonurile din presă potrivit cărora Comisia ar fi discutat și chiar sprijinit propunerile de modificare a legislației din 23 august. Mai mult, aceasta le consideră un factor negativ asupra independenței justiției în România.  Vă transmitem mai jos declarația dnei Angela Cristea,...