Când Ador-iştii şi autorităţile se bat la propriu noi venim cu posibile soluţii care au dat roade

Va mai amintiti de marele incident din 2011 care a facut Botosaniul cunoscut nu numai in toata tara ci in toata lumea?

Ei bine istoria se pare ca se repeta si aseara a avut loc iarasi un razboi al clonelor:

VEZI – „Urmăriri în noapte, escorte, poliţişti locali, viceprimar, câini şi oameni disperaţi într-o hinghereală „made in Botoşani” – VIDEO & GALERIE FOTO
VEZI – „Scandal mare la poarta unui adapost de animale din Botosani! – Antena 1

Se pare ca solutionarea problematicii cainilor comunitari de pe strazi este un fel de fata morgana atat pentru autoritati cat si pentru ong-urile de profil din Botosani. Poate va ganditi ca nu avem dreptate si ca cele doua tabere chiar au muncit serios sa gaseasca o rezolvare? Ei bine au facut dar in propriul lor fel: cei de la ADOR preocupati doar de soarta maidanezillor sa aibe si ei o viata linistita – cei de la primarie preocupati sa asigure linistea cetatenilor care tot se plang de comunitarii de pe strazi. Fiecare cu interesul sau am putea spune insa pentru a rezolva o problema cu adevarat nu trebuie sa se joace de-a alba neagra ci trebuie o solutie de compromis o negociere daca vreti.

Sa nu mai fim copiii ce negociere ar mai putea fi intre doua tabere care se privesc unul in ochii celuilalt ca si „bau bau” sau „lupul cel rau”? Aci ar trebui sa intervina medierea facut de un profisionist ce este echidistant, de un negociator care poate asigura ambelor tabere minimul necesar de cerinte de baza.

Mediator care sa transforme aceasta ura iscata intre autoritati si ong-uri, care sa explice ba unuia ba celuilalt ca rezolvarea unei probleme nu sta in masurarea muschilor sau umflatul in pene ci din solutii care au avut succes in alte localitati. Nimeni nu tre sa reiventeze focul sau roata si slava domnului cu o simpla cautare pe google gasesti posibile solutii cate vrei.

Dar sa nu o mai lungim cu vorba si sa trecem direct la subiect. In cele ce urmeaza va prezentam cateva posibile solutii pentru problema nu doar a cainilor ci a animalelor abandonate pe strazi. Solutii care in alte orase chiar au dat roade si de ce nu cu putin efort si intelegere din partea celor 2 tabere s-ar putea  sa fie nu doar asimilate si la noi ci chiar si inbunatatite.

Va prezentam cateva fragmente din propunerea unei organizatii din Brasov pentru autoritatile locale. Cu siguranta unele dintre aceste propuneri ar putea fi adoptate si pe la noi si ar  fi un prim pas in rezolvarea acestei mari probleme ce pare a creea atatea si atatea polemici.

  • Asociaţiile propun evidenţa strictă a câinilor cu stăpân

Asociaţia de protecţie a animalelor Nuca a întocmit un proiect de colaborare cu Primăria şi pe baza acestuia să fie întocmită o Hotărâre de Consiliu Local. În document se menţionează clar că eutanasierea câinilor fără stăpân nu este soluţia potrivită pentru dispariţia acestora. Astfel, medicul veterinar Iuliana Zuber, preşedintele Asociaţiei Nuca propune înfiinţarea Registrului de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân care se va realiza prin recensământul tuturor câinilor deţinuţi de locuitorii oraşului. În registru vor fi notate toate datele de identificare a câinelui (microcip, vârstă, sex, rasă, dacă este sau nu sterilizat) şi datele stăpânului.

  • Taxă anuală pentru cei care nu doresc sterilizarea femelei

Potrivit proiectului, stăpânii de câini care nu doresc să sterilizeze femelele vor plăti o taxă de 50 de lei pe an. „Totodată vor anunţa şi vor permite voluntarilor desemnaţi vizitarea căţelei în cauză la intervalul de şase luni, în maximum 30 de zile după sfârşitul perioadei de călduri”, se arată în proiect. Cei care nu sunt de acord cu vizitele pot depune la Registrul Evidenţă a Câinilor cu Stăpân sau Direcţia Sanitar Veterinară o adeverinţă prin care se menţionează existenţa sau inexistenţa gestaţiei. Refuzul acestei declaraţii prevede o amendă între 50 şi 1.000 lei.

  • Vânzarea sau donarea puilor, înregistrată

Asociaţia Nuca propune reguli stricte şi când este vorba despre vânzarea sau donarea puilor. Astfel, cel care vinde sau donează un pui trebuie să facă acest lucru pe baza unui contract, iar apoi documentul va fi înregistrat la Registru.
Asociaţiile se obligă să adune fonduri pentru sterilizarea şi microciparea câinilor ai căror stăpâni nu îşi permit acest lucru.
Reprezentanţii asociaţiei consideră că prin controlul strict al câinilor cu stăpân şi sterilizarea acestora se va reduce abandonul câinilor pe stradă.

  • Câinii vagabonzi provin 95% din abandon

Iuliana Zuber subliniază că populaţia canină fără stăpân din Cluj-Napoca provine 95% din abandon şi peste 60% din cei 95% provin din comunele învecinate. „Zilnic simt abandonaţi câini adulţi nesterilizaţi, dar şi mai îngrijorător este numărul mare de abandonuri, pe domeniul public, a puilor fără femele de la care provin”, adaugă Zuber.

  • 18.000 euro pentru locuri de plimbare a câinilor

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca promit ca începând de anul viitor să înceapă rezolvarea lipsei locurilor de plimbare a câinilor, problemă semnalată de toţi proprietarii de animale de companie. Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca afirmă că, deocamdată, au fost identificate două locuri pentru plimbarea câinilor: în zona Aleii Slănic din cartierul Gheorgheni şi în zona hipermarketului Cora. Parcelele respective vor fi îngrădite cu garduri înalte de doi metri, vor fi împărţite în două sectoare: pentru câini de talie mare şi pentru câini de talie mică şi cu intrare intermediară. Amenajarea acestor două locuri este estimată la 18.000 de euro şi se vor realiza anul viitor.
De asemenea, se va face un regulament privind accesul în respectivele locuri: vor fi instalate automate pentru pungi pentru strângerea dejecţiilor animalelor, se va stabili care este numărul maxim de câini care pot intra în acelaşi timp, se va stabili cine va salubriza, igieniza şi tunde iarba din locul de plimbare.

Sursa: monitorulcj.ro

Uite niste propuneri pe baza carora chiar am avea ce sa dezbatem cu argumente desigur. Atat iubitorii de animale cat si neiubitorii trebuie sa inteleaga ca nu sunt doar aceste doua tabre ci mai sunt si unii prinsi la mijloc care doresc o rezolvare pentru ca de vorbe slava domnului suntem satuli.

Nu trebuie sa fie un razboi dar nici de dramatizat atata pentru ca se peirde esentialul problemei. Atitudini razboinice sau de neclintit pot da nastere la adevarat monstri si cu siguranta nu ar aduce nimic bun sau constructiv.

Astfel dragele noastre de autoritati si dragii nostri ador-isti puneti capul la contributie si veniti cu solutii adevarate iar daca nu sunteti in stare sa ajungeti la un compromis rugati pe cineva din exterior sa va medieze. Incapabilitatea voastra de a rezolva problema nu trebuie rasfirata si la locuitorii orasului pentru ca daca am fi prea rai v-am putea acuza ca doriri sa creeati o iesterie sau un razboi civil local pro sau anti caini comunitari doar pentru a avea scuze sau pentru a va da apa la moara la incapatinarile voastre stupide.

Vezi si „Imagini de la un “Mars al tacerii” pentru cei 230 de caini omorati in padocul de la Botosani

==================================================================
Fii si tu membru al comunitatii 4Botosani.ro – Pentru Botosani, o noua atitudine!
==>> Primeste prin email cele mai recente articole!
==>> YM (id mess): pentru4botosani
==>> Facebook: 1. da un like pe pagina noastra sau 2. adauga-ne ca prieteni
==>> Twitter: http://twitter.com/#!/4Botosani
==>> YouTube: www.youtube.com/user/4Botosani
==>> Daca ti-a placut acest articol recomanda si altora folosind taburile de mai jos:
Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.