Spread the love
  • 33
    Shares

Un preot a transformat subsolul bisericii în care slujește în muzeu. Credincioșii care calcă pragul bisericii „Sfântul Vasile cel Mare” din Botoșani au posibilitatea de a se întoarce în timp, tezaurul de sub pământ însumând obiecte și icoane vechi de chiar câteva sute de ani.

„Mic Muzeu al Satului”. Așa este numită isprava preotului paroh Petru Chirvase, de sub biserica Sfântul Vasile cel Mare din Botoșani.

 

Petru Chirvase povesteşte că, iniţial, acea încăpere nu a fost prevăzută în proiect. În timp ce se săpa la biserică, și-aun dat seama că putea să obţină un spaţiu pentru depozitarea uneltelor şi altor lucruri.

Respectivul spaţiu a fost compartimentat în două camere. Cea mai mică a fost numită „Odaia strămoşilor„, iar lucrurile de aici redau atmosfera deosebită dintr-o veche locuinţă ţărănească.

O icoană a Sfântului Nicolae, veche de peste 200 de ani, vase din lut, un ceaslov, tăvi pentru copt pâine, câteva fotografii vechi, câţiva colaci împletiţi, covoare din lână, costume populare, o lampă cu petrol, un fier de călcat cu cărbuni, un leagăn rustic sunt câteva dintre obiectele care reîntregesc o atmosferă de mult apusă, dar păstrată încă în suflete de botoşănenii care au rădăcini în mediul rural. Toate obiectele au fost adunate de-a lungul anilor, iar preotul cunoaște povestea fiecăruia.

„Am vizitat muzeul, prin bunăvoința părintelui… Parcă ar fi un <<loc de întâlnire>> cu străbunii noștri, cu obiceiurile și viața lor de odinioară. Pentru adulții de astăzi, obiectele din muzeu sunt prilej de aducere-aminte despre ceea ce-au văzut, în vremea copilăriei lor, în gospodăriile bunicilor și străbunicilor lor, iar pentru adulții de mâine, acestea vor fi „pagini” palpabile ale istoriei, care îi vor ajuta să învețe și să păstreze vie identitatea națională. Mulțumim, părinte, că ne dați posibilitatea să facem „pași” pioși prin acest lăcaș care ne oferă posibilitatea să ne conectăm la valorile strămoșești!”, marturisește Florica Rotariu, profesoară, învățătoare și educatoare.

Parohia „Sfântul Vasile cel Mare” a fost înfiinţată în 2007, an în care a început şi construcţia bisericii. Fiind în incinta Spitalului Judeţean, biserica răspunde necesităţii unui spaţiu în care să se poată oficia, în condiţii adecvate, serviciul religios pentru cei care-şi poartă „crucea suferinței”, dar şi pentru ceilalţi credincioşi din parohie.

Facebook Comments
http://www.4botosani.ro/wp-content/uploads/2018/07/FB_IMG_1532243267319.jpghttp://www.4botosani.ro/wp-content/uploads/2018/07/FB_IMG_1532243267319-150x150.jpgRoxana AiacoboaeiCulturăLocaleBiserica Sfantul Vasile Botosani,muzeu,Petru Chirvase,subsol,tezaur
Un preot a transformat subsolul bisericii în care slujește în muzeu. Credincioșii care calcă pragul bisericii 'Sfântul Vasile cel Mare' din Botoșani au posibilitatea de a se întoarce în timp, tezaurul de sub pământ însumând obiecte și icoane vechi de chiar câteva sute de ani. 'Mic Muzeu al Satului'. Așa...