Botoșaniul intră în finala Competiției pentru Capitala Earth Hour 2013

imagini-ora-pamantului-botosani-31-martie-2012

Organizația WWF-România a anuntat orașele care intră în finala Competiţiei pentru Capitala Earth Hour 2013, anume: Botoșani, Ploiești și Timișoara. În cadrul etapei finale de pe 9 martie, locuitorii sunt invitați să se mobilizeze cât mai bine pentru a-și ajuta orașul să câștige titlul, aducând cât mai multe deșeuri de tip PET într-un punct ce va fi comunicat în timp util de către fiecare municipalitate.

Oraşele care au acceptat, în acest an, provocarea WWF de a demonstra că pot construi strategii pe termen mediu şi lung, în beneficiul cetăţenilor şi al naturii sunt: Adjud, Botoşani, Buftea, Bucureşti, Constanţa, Giurgiu, Hunedoara, Iași, Pitești, Ploiești, Roman, Slatina și Timișoara.

Juriul Competiţiei pentru Capitala Earth Hour 2013 este alcătuit din: Magor Csibi, Director WWF-România; Felicia Ienculescu-Popovici, Fondator și director al Asociației Greenitiative; Raul Pop, Manager Programe Asociația Ecoteca; Steven Borncamp, Director Consiliul Român pentru Clădiri Verzi.

Pe grila de evaluare, cel mai mare punctaj l-a obținut orașul Timișoara – 81.3 puncte din 100, care participă pentru a doua oară la Competiție și, respectiv, la finală. Primăria Timișoarei a adunat cele mai multe puncte la categoriile eficiență energetică, educație și comunicare și conservarea biodiversității, pentru proiectele desfășurate în trecut; în ce privește proiectele pentru viitor, eficiența energetică și educația au fost, din nou, punctele forte din dosarul de participare. Pe lângă acestea, juriul a fost plăcut surprins și de planul municipalității pentru marcarea Earth Hour din 23 martie, plan care a primit 18 puncte din 20.

Următorul oraș clasat a fost Botoșani, cu 75.6 puncte, care participă pentru a doua oară la Competiție, dar are prima dată șansa de a-și implica cetățenii în etapa finală. Categoriile pe care municipalitatea a avut cea mai bună performanță au fost spațiile verzi (cu 27.34 mp2 pe cap de locuitor – peste media europeană) și educația, pentru proiectele din trecut și transportul, pentru proiectele planificate pentru viitor. De asemenea, orașul Botoșani a obținut punctajul maxim (10) pentru modul în care primăria și instituții publice din subordine au utilizat platforma electronică pentru raportarea deșeurilor colectate selectiv pusă la dispoziție de Asociația Ecoteca. Platforma este utilă pentru eficientizarea mecanismului de trimitere și preluare a deșeurilor, în vederea reciclării, dar și pentru îmbunătățirea comunicării și colaborării între instituții publice și companiile de salubritate locale.

Locul trei în clasament a fost ocupat de Ploiești, cu 59.6 puncte, un oraș nou și bine-venit în Competiție. Categoriile la care a adunat cele mai multe puncte, din punct de vedere al proiectelor derulate în trecut, au fost educația, transportul, conservarea biodiversității și aplicarea bunelor practici la sediul primăriei. De altfel, transportul și biordiversitatea s-au dovedit a fi priorități și pentru viitor.

Finala competiţiei constituie o mare provocare, Primăria Botoşani urmând să asigure întreaga logistică, însă în acest moment rolul cetăţenilor este extrem de important. Câştigarea titlului de „Capitala Earth Hour 2013” depinde doar de modul în care botoşănenii se vor mobiliza pentru adunarea unei cantităţi substanţiale de PET-uri, sâmbătă, 9 martie, în Parcarea Magazinului Botoşani.

Pentru elevii din ciclul preuniversitar, Primăria Botoşani lansează o competiţie cu premii între unităţile de învăţământ din municipiu, institulată “ Şcoala cea mai harnică”. Competiţia din 9 martie va prefaţa evenimentul „Earth Hour 2013”, ce va avea loc în data de 23 martie, activând spiritul civic şi atitudinea ecologistă, astfel încât oamenii să câştige nu numai satisfacţia că au participat la o acţiune de mediu de anvergură internaţională, dar şi mândria că locuiesc într-un oraş curat, exemplar. De la an la an, mişcarea Earth Hour, iniţiată şi coordonată la nivel global de WWF, capătă proporţii din ce în ce mai mari, cucerind sute de milioane de oameni şi inducând totodată sentimentul de apartenenţă la o comunitate.

VEZI SI:

Evoluţia spectaculoasă pe care a cunoscut-o mişcarea, de la prima ediţie din 2007 cu un singur oraş participant (Sydney) şi până în prezent, cu o participare a peste 6.500 de oraşe din 153 de ţări, a demonstrat că aproape 2 miliarde de oameni din întreaga lume îşi doresc să facă ceva concret pentru mediul înconjurător. „Capitala Earth Hour” este cea de-a treia competiţie în domeniul protecţiei mediului la care Municipiul Botoşani participă, după ce a câştigat anterior distincţiile pentru „Primăria Verde” (2010) şi „Capitala Verde a României” (2012). Pentru idei, sugestii şi informaţii şi pentru a-şi anunţa participarea la evenimentele prilejuite de campania Earth Hour 2013, botoşănenii sunt încurajaţi să contacteze organizatorii locali, la Serviciul Management Proiecte al Primăriei Municipiului Botoşani, tel 0231 502200 int. 310, e mail: marina.bigios@primariabt.ro

Bistrița, Capitala Earth Hour România în 2012
Bistrița, Iași și Timișoara sunt orașele care s-au întrecut în finala ediției 2012. Toate cele trei orașe au acordat o atenție deosebită competiției și au demonstrat o capacitate de organizare și de mobilizare a cetățenilor demne de respect și laudă. Dar pentru că în orice competiție există un singur învingător, Bistrița a depus un efort atât de mare încât și-a câștigat în mod detașat acest loc I. Pe 17 martie, în toate cele trei orașe finaliste, s-au strâns și s-au trimis la unitățile locale de reciclare 22 de tone de PET-uri, din care 16,7 tone au aparținut Bistriței. Pe 31 martie 2012, Bistrița primea de la WWF-România titlul oficial de Capitala Earth Hour 2012, găzduind evenimentul oficial la care au luat parte echipa WWF-România, trupe de artiști și reprezentanți mass-media.

==================================================================
Fii si tu membru al comunitatii 4Botosani.ro – Pentru Botosani, o noua atitudine!
==>> Primeste prin email cele mai recente articole!
==>> YM (id mess): pentru4botosani
==>> Facebook: 1. da un like pe pagina noastra sau 2. adauga-ne ca prieteni
==>> Twitter: http://twitter.com/#!/4Botosani
==>> YouTube: www.youtube.com/user/4Botosani
==>> Daca ti-a placut acest articol recomanda si altora folosind taburile de mai jos:
Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.