28 iunie 1940 – Zi de doliu pentru Basarabia

28-iunie-1940-zi-doliu-basarabia

În urmă cu 74 de ani, guvernul României dădea curs notelor ultimative sovietice din 26 şi 27 iunie 1940, prin care se cerea ,,înapoierea cu orice preţ’’ a Basarabiei şi Nordului Bucovinei.  În urma Consiliului de coroană,  din 27 iunie 1940,  Carol al II- lea scria: ,,Consiliul are loc şi am ieşit din el amărât şi dezgustat , toţi acei care făceau pe eroii la prânz s- au dezumflat. Numai 6 voturi, din cei 26 prezenţi , am fost pentru rezistenţă. Numele lor merită să fie scrise cu litere de aur în cartea demnităţii româneşti : Nicolae Iorga, Victor Iamandi, Silviu Dragomir, Traian Pop, Ştefan Ciobanu şi Ernest Urdăreanu’’.

Tragedia din 28 iunie 1940 nu se uită,  ci se marchează prin zi de doliu. Astfel,  sâmbata,  28 iunie începând cu ora 19,20 în faţa Muzeului Judeţean de Istorie Botoşani, cei de la Acţiunea 2012 vor organiza un eveniment de comemorare a raptului teritorial din 28 iunie 1940, când armatele sovietice au ocupat şi anexat Basarabia,  Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa.

Evenimentul va consta în aprinderea de lumânări în faţa muzeului cu scopul de a evidenţia această zi de doliu pentru poporul român. Din lumânări vom scrie mesajul ,,BASARABIA E ROMÂNIA’’. Cu gândul la teritoriile româneşti răpite în iunie 1940 de sovietici , vă aşteptăm.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.